Factorul esential ce a dus la schimbarea ratingului de la stabil la pozitiv a fost progresul in corectarea dezechilibrului macroeconomic, reducand vulnerabilitatea economica la factori externi si "pavand calea" pentru crestere economica.

 

In plus, ajustarea fiscala din trecut ce a redus deficitul fiscal a dus la schimbarea ratingului, conform Moodys.

 

Prin cresterea exporturilor, deficitul comercial al Romaniei a scazut la 4.2% din PIB, de la 16% din PIB in 2007. Datorita unor cresteri robuste ale consumului privat si ale investitiilor, precum si avansul consumului, ce va ajuta PIB-ul, Moody's se asteapta ca in 2016 Romania sa aiba o crestere aconomica de 4.1% in 2016, de la 3,5% anul acesta.

 

Agentia de rating considera totusi ca relaxarea fiscala ce va veni in urma Codului Fiscal poate duce la o deteriorare a deficitului begatar de la 2.8% in 2016 la 3.9% in 2017.

 

Potrivit Moody's, o crestere a ratingului poate fi determinata de cresterea PIB, de imbunatatiri institutionale, si de o stabilizare clara a guvernarii.

 

O scadere a ratingului poate aparea daca vor creste datoriile si imprumuturile externe, daca Romania isi va pierde din competitivitate, daca se detererioreaza balanta de plati si daca este afectata pozitia tarii ca tinta pentru investitorii internationali. (sursa: hotnews.ro)