"Din pacate vremurile astea tulburi ne-au adus intr-un loc in care nu putem sa facem previziuni, sa stabilim un target si sa stim ca luand masurile potrivite ne atingem scopul. Sunt foarte multi factori si totul depinde si de nivelul de crestere economica. Pentru a avea o crestere de cerere companiile trebuie sa aiba profit, sa creasca, sa se dezvolte, pentru a avea un numar mai mare de angajati. Fara o economie solida nu vom avea o crestere in sanul companiilor. Fara ca ele sa-si creasca numarul de angajati, ceea ce inseamna cifra de afaceri mai mare, lucrurile nu vor fi mult mai bune pentru piata imobiliara romaneasca si vom asista in continuare la relocari, la extinderi pe ici pe colo, noi intrari, dar nimic masiv, si din pacate nu atat de multe incat sa tina pasul cu dezvoltarile de cladiri de birouri", a spus Macoveiu, scrie Mediafax.

Global Finance detine complexul de birouri Global City Business Park din Pipera-Tunari.

Reprezentantul fondului elen de investitii a adaugat ca dezvoltarile de birouri continua, insa in lipsa unor companii noi pe piata exista o presiune foarte mare pe proprietarii de astfel de imobile.

"Un spatiu ocupat intr-o alta cladire inseamna un spatiu eliberat, devenit vacant intr-o alta si practic se creeaza o competitie acerba si presiune pe costuri", a aratat Macoveiu.

In opinia sa, chiar si in aceste conditii chiriile nu vor mai scadea in perioada urmatoare, ci vor urma mai degraba un trend "stabile-up" (stabil, cu tendinta de crestere).

"Sunt situatii in care au scazut preturile mult, dar nu este sustenabil. Chiar daca lucrurile nu se vor imbunatati, chiriile vor stagna. Sunt cazuri in piata unde chiriile au fost reduse, dar acest lucru nu a atras mai multi chiriasi", a explicat Macoveiu.

Intrebat unde ar construi un proiect de birouri in Bucuresti, daca ar fi in aceasta situatie, el a raspuns ca nu l-ar incepe acum.

"Daca as fi fortat insa sa-l incep, ar trebui sa fie un proiect bun, sa aduca ceva nou. As alege un proiect mic, stil butic, intr-o zona centrala, care sa iasa in evidenta prin arhitectura, dar care sa ofere si conditii bune de functionare. Nu cu multi metri patrati, sub 10.000 metri patrati", a mai aratat reprezentantul Global Finance, adaugand ca alte zone alese ar putea fi cea de nord si cea de vest, dar depinde de locatie.

Global City Business Park, cu o suprafata inchiriabila de 51.000 de metri patrati, are in prezent un grad de ocupare de circa 51%, la mai bine de trei ani de la finalizarea lucrarilor, iar pana la finele anului tinta pe care compania si-a propus-o este un grad de 60%.

"Imi doresc sa ajung la 60% grad de ocupare si pentru anul viitor cam la fel, sa atingem 70% grad de ocupare. Pentru noi a fost un an bun, dupa cativa ani destul de grei pentru tot orasul pe zona de birouri. Ne-am propus un tel considerat de multi modest, dar pentru noi realist. L-am atins partial si avem mari sanse sa-l atingem 100%. Daca finalizam tot ce avem in lucru vom atinge acest prag si chiar il vom depasi", a mai precizat Macoveiu.

Complexul de birouri se afla intr-o zona care nu prea a reusit sa atraga companii, in special din cauza lipsei unei statii de metrou. In aceste conditii, gradul de neocupare a cladirilor din aceasta arie este de circa 50%, cel mai mare din Bucuresti, suprafata de birouri totala in zona fiind de circa 210.000 de metri patrati.

"Chiriile din Pipera sunt cu 25-30% mai mici decat cele din centru, dar diferenta nu este data doar de locatie, ci de multe ori sunt conjuncturi. Au fost cladiri care au iesit in piata la un moment dat si au beneficiat pe un termen extrem de scurt, de 6-12 luni de o conjunctura extrem de fericita, desi nu erau in imediata vecinatate a metroului, desi nu aveau prea multe solutii de transport in comun la indemana: Momentul la care au fost livrate a fost unul extrem de benefic pentru ca nu exista competitie si automat au inchiriat pe varf sau chiar peste", a mai explicat reprezentantul Global Finance.

In Bucuresti suprafata de birouri moderne totalizeaza circa doua milioane de metri patrati, din care in zona de Nord - Dimitrie Pompei (Platforma Pipera), Pipera-Tunari si Floreasca-Barbu Vacarescu, functioneaza cladiri cu o arie totala de circa 640.000 de metri patrati.

"La o analiza a proiectelor care sunt in constructie sau in plan, dar cu sanse mari de realizare, rezultatul nu a fost surprinzator. Dar in momentul in care vezi cifrele te gandesti ce schimbari o sa aduca faptul ca 40% din spatiile moderne de birouri sunt in jurul a doua guri de metrou Aurel Vlaicu si Pipera", a mai aratat Macoveiu.

Desi spune ca nu stie cand va fi dezvoltat un nou proiect de birouri in zona Pipera-Tunari, Macoveiu considera ca aceasta va fi urmatoarea destinatie pentru investitiile in cladiri de birouri noi, in conditiile in care densitatea mare de constructii din Floreasca-Barbu Vacarescu, preferata dezvoltatorilor de birouri in ultimii ani, a inceput deja sa creeze dificultati legate de trafic.

"Daca infrastructura tine pasul cu dezvoltatorii este foarte clar ca interesul se va muta spre aceasta zona. Ce ar insemna sa se respecte PUZ-ul? Daca vor aparea statia de metrou, trotuarele, bulevardele noi, largirile de strazi, inca un pasaj la calea ferata, va exista interes si vor aparea investitori care sa construiasca in zona (...) exista spatiu suficient. Toata lumea care a investit in Pipera a avut incredere in zona, ca poti construi eficient", a conchis Macoveiu.

 

Ultimul proiect de birouri finalizat in Pipera-Tunari a fost Swan Office & Technology Park, in anul 2011. In zona au mai fost anunțate, inainte de criza, și alte proiecte, totalizand circa 300.000 metri patrati, dar care au fost stopate. (sursa: wall-street.ro)