Parlamentul a adoptat în 2013 acest proiect de lege, inițiat de Guvernul Ponta, însă președintele de la acea vreme, Traian Băsescu, a cerut reexaminarea.

În 2014, Parlamentul a adoptat din nou actul normativ, însă PNL și PDL l-au contestat atunci la Curtea Constituțională a României, care a decis că unele prevederi sunt neconstituționale.

Astfel, CCR a decis că dispozițiile articolului 38, alineatul 1, din acest act normativ sunt neconstituționale. Acesta prevedea că "din motive excepționale legate de interesul național sau local, după caz, partenerul public poate, cu notificarea prealabilă a partenerului privat și a societății de proiect: a) modifică unilateral anumite prevederi ale contractului de parteneriat public-privat, dacă această posibilitate a fost inclusă în documentația de atribuire într-o modalitate clară, precisă și neechivocă, și fără a se altera natura generică a contractului inițial sau în orice altă situație de modificare unilaterală a contractului prevăzută de Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 34/2006, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 337/2006, cu modificările și completările ulterioare, care se aplică în mod corespunzător; b) denunță unilateral contractul de parteneriat public-privat, în condițiile legii".

Legislativul a reluat din nou dezbaterile pe acest proiect în 2015, legea fiind adoptată pe 7 noiembrie 2016 de Camera Deputaților. (sursa: AGERPRES)