Raportul examinează atât centrele logistice și industriale mature cât și pe cele emergente din Europa și le clasifică în funcție de două criterii principale. care joacă un rol determinant în alegerea locației pentru activități industriale și de distribuție.

În afara Europei de Vest, Praga și Bratislava au obținut cel mai bun scor pentru distribuție, cu costuri pentru forța de muncă și pentru proprietate mai mici, cu chirii care ajung pentru spații prime de distribuție în Bratislava cu 25% mai mici decât media Europei de Vest și costuri cu personalul situate la o treime din sumele plătite în Olanda. Raportul preconizează o creștere a importanței centrelor din Europa Centrală și de Est în peisajul distribuției europene, întrucât centrul Europei se mută progresiv către Est.

Piața de producție, unde costurile au reprezentat factorul cheie pentru alegerea locației este dominată de orașele din Europa Centrală și de Est precum și de țările vecine la est, precum Ucraina.

Din perspectivă industrială, Kiev ocupă cea mai înaltă poziție în acest clasament, urmat de Istanbul, Bratislava, Silezi de Nord (Katowice) și Sofia, cu un salariu mediu plătit muncitorilor de cca 3.500 de dolari pe an în sectorul transportului și depozitelor.

Istanbul se bucură de costuri relativ reduse ale forței de muncă în comparație cu alte orașe, precum și niveluri crescute de infrastructură, care urmează să fie dezvoltate în viitor, ca urmare a unei serii de proiecte aflate în derulare sau planificate în regiune. În general, Turcia, precum Rusia, se integrează tot mai mult în lanțul global de aprovizionare și vor câștiga mai mare importanță o dată cu întărirea legăturilor de piață între Orientul Apropiat și Îndepărtat.

Erik Barnekow, Director al EMEA Industrial and Logistics în cadrul Colliers International, a concluzionat: “Europa de Sud este singura regiune fără avantaje competitive clare în analiza noastră, atât în producție cât și în distribuție. Totuși, așa cum reiese din raport, acest lucru s-ar putea schimba întrucât unele țări își cresc competitivitatea în costuri, parțial ca urmare a reformelor structurale care sunt implementate.” (sursa: europaproperty.com)