"În trimestrul al doilea, 4 clădiri de birouri importante au fost livrate în Bucureşti, Green Gate (S Group), AFI Business Park 2 (AFI Europe), Green Cube/Chandler şi Dionisie Lupu 72, care împreună au adăugat o suprafaţă de peste 50.000 metri pătraţi de spaţiu clasă A şi B la oferta totală iniţială. Clădirile de birouri livrate în prima jumătate a anului au totalizat aproximativ 73.000 metri pătraţi. Stocul modern de spaţii de birouri din Bucureşti a ajuns în prezent la 2,15 milioane metri pătraţi", se arată în raportul JLL.

 

Pentru a doua jumătate a anului se estimează că vor fi finalizaţi încă 70.000 metri pătraţi, City Offices (reconversia centrului comercial City Mall) şi Green Court Bucharest dezvoltat de Skanska, reprezintând 60% din întregul stoc cu livrare până la finele anului.

 

Dezvoltatorii mai au programate livrări de proiecte şi anul viitor, estimate la 110.000 metri pătraţi.

 

Dezvoltatorii au fost mult mai reţinuţi în ceea ce priveşte proiectele de retail, astfel că niciun centru comercial nu a fost inaugurat în prima jumătate a anului, după ce în 2013 s-au livrat aproximativ 128.000 metri pătraţi la nivel naţional. Stocul s-a menţinut, în aceste condiţii, la 2,5 milioane de metri pătraţi, din care peste 35% proiecte din Bucureşti.

 

Până la finele anului este programată inaugurarea a două centre comerciale, ambele dezvoltate de către fondul de investiţii sud-african NEPI, respectiv Vulcan Value Center (35.000 metri pătraţi) în partea de sud-vest a Bucureştiului şi Shopping City Târgu Jiu (27.000 metri pătraţi).

 

"Chiar dacă oferta ce va fi livrată în 2014 va atinge cel mai scăzut nivel de după 2005, investitorii dau semne că şi-au recăpătat încrederea în piaţa din România şi au reluat construcţia unor proiecte plănuite înaintea crizei economice dar au şi anunţat proiecte noi. Astfel aproximativ 270.000 metri pătraţi se anunţă a fi livraţi în ţară în 2015 şi 2016, din care 150.000 metri pătraţi în 2015", estimează autorii studiului.

 

Pe piaţa industrială şi de logistică, stocul actual din huburile din şi de lângă Bucureşti este estimat la aproximativ un 1 milion de metri pătraţi, iar la nivelul întregii ţări la aproape 1,8 milioane metri pătraţi. (sursa: zf.ro)