O puternică activitate de piață a fost înregistrată în Rusia (2,5 miliarde de euro), al cărei volum tranzacționat a reprezentat aproape două treimi din totalul anului 2012. Deși Polonia (Cu aproape 750 mil. euro) este mai puțin activă în comparație cu trimestrele anterioare, există numeroase tranzacții în așteptare și câteva semnări preliminare sunt așteptate să crească volumul de investiții mai târziu în cursul anului.

Până în prezent, zece tranzacții cu valoarea de peste 100 mil euro au fost încheiate în Europa Centrală si de Est în 2013, confirmând cererea investitorilor pentru achiziții substanțiale. Această piață a proprietăților de mari dimensiuni și de calitate va continua și va rămâne un motor al investițiilor puternice în zonă până la sfârșitul anului. Se așteaptă ca un număr de proprietăți și portofolii de mari dimensiuni să fie tranzacționate curând, incluzând Silesia City Center în Katowice, ocu o valoare de 400 milioane de euro, reprezentând un centru commercial de mari dimensiuni preluat de un consorțiu condus de Allianz.

Investitorii care au mizat de proprietăți mai puțin importante intră de asemenea gradual pe piața din Europa Centrală și de Est, întrucât caută beneficiile non-lichidității care afectează acest segment de piață. Acest interes există pe majoritatea piețelor din zonă, însă afectează mai profund Cehia și Polonia.

Interesul crescut al investitorilor în această zonă este conform cu estimările făcute de sondajul anual CBRE privind intențiile investitorilor. Acest sondaj, completat de mai mult de 360 de respondent la nivel înalt din comunitatea investitorilor imobiliari, a evidențiat că 14% dintre investitori privesc Europa Centrală și de Est drept cea mai atractivă alegere de investiții pentru 2013. (source: CBRE)