„Recent, am făcut demersurile necesare să înscriem proiectul Cluj Innovation City pe lista marilor proiecte de investiții la nivel național, astfel încât, în cadrul următorului exerciţiu financiar multianual, pentru perioada 2014 – 2021, să se poate accesa fonduri europene prin intermediul programelor de dezvoltare regională și creșterea competitivității. Un alt pas important în realizarea CIC este începerea procedurii de selecție a companiilor de consultanță, unde vizăm experți de la cele mai mari companii internaționale de profil, pentru realizarea studiului de prefezabilitate și apoi fezabilitate”, a declarat Alexandru Tulai (foto), preşedintele Asociaţiei Cluj IT Cluster

 

Cluj Innovation City este un proiect derulat în parteneriat public-privat de tipul Community Project, primul de acest fel din România, managementul CIC fiind asigurat de mediul privat, în timp ce infrastructura va fi realizată cu suportul Guvernului, al Consiliului Judeţean Cluj și al Consiliului Local Cluj.

 

Printre proiectele Clusterului IT se numără și un proiect de cercetare-dezvoltare de produse software, care declarat, la finele anului trecut, eligibil pentru finanțare europeană.

 

Proiectul a fost depus în cadrul Programului Operațional Sectorial Creșterea Competitivității Economice (POS CCE), în valoare de 1,2 milioane de euro, pentru dezvoltarea a patru produse proprietare cu potențial marketabil și a altor 12 produse dezvoltate la nivel de design. În urma evaluării, proiectul a fost declarat eligibil, urmând ca finanțarea să fie acordată în perioada următoare.

 

„Proiectul are o componentă de cercetare și inovare semnificativă, fiind propuse 12 produse software dezvoltate la nivel de design și, mai important, alte 4 care vor fi dezvoltate până la nivel de produs marketabil, cu adresabilitate către sectoare cum ar fi sănătatea, agricultura și achizițiile”, a explicat Andrei Kelemen, Directorul Executiv al Cluj IT Cluster.

 

Cluj IT este o asociaţie de tip cluster inovativ, înfiinţatǎ în octombrie 2012, având ca membri 30 de companii de IT, 3 instituţii de învăţământ superior, Universitatea Tehnică Cluj-Napoca, Universitatea Babeş-Bolyai şi Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Cluj-Napoca, 8 instituţii publice şi organizaţii catalizator.

 

 

Cluj IT Cluster este o iniţiativă de business cu scopul de a creşte competitivitatea în IT, de a face mai vizibilă şi mai atractivă industria IT din România, respectiv de a poziţiona Clujul ca un hub regional de invoare. Clusterul are susţinerea guvernului şi a autorităţilor locale, care consideră Cluj IT o iniţiativă de importanţă naţională. (sursa: forbes.ro)