Mugur Isărescu a explicat însă că evoluţia nu trebuie percepută ca deflaţie, pentru că, în România, consumul creşte. Reducerea TVA la produsele alimentare a dus la o scădere a preţurilor şi la o creştere a vânzărilor.

 

Scăderea TVA la alimente, dar şi a importurilor de sezon, duc la o premieră pentru România ultimilor 25 de ani: indicele inflaţiei devine negativ.

 

Luna trecută, preţurile au scăzut cu două procente, spune guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. Asta înseamnă nu doar preţuri mai mici la alimente, ci şi credite mai avantajoase. Odată cu ele însă, scad şi dobânzile la depozite.

 

Alte cauze sunt reducerea importurilor de fructe şi legume de sezon şi ieftinirea produselor oferite de fermierii români. Toate au dus la scăderea indicelui inflaţiei.

 

Guvernatorul BNR spune că în perioada următoare nu se pune problema ca România să intre în deflaţie, iar angajatorii nu au de ce să îşi facă probleme, potrivit Stiri.tvr.ro. În mai, preţurile de consum au urcat cu jumătate de procent faţă de aprilie, iar rata anuală a inflaţiei a ajuns la 1,2%. (sursa: realitatea.net)