Astfel, tranzacțiile de tip “take-up” au ajuns la o suprafață totală de 214.911 mp, comparativ cu 187.896 mp, cât au fost în 2021. La aceste contracte noi se alătură și contractele de renegociere a unor spații de birouri semnate de companii, cu o suprafață totală de 115.361 mp.

În București, au fost câteva tranzacții mari, notabile, cu spații noi de birouri: Booking a deschis un centru de excelență IT într-un spațiu nou de 9.000 mp în clădirea U Center faza I, BAT (British American Tabacco) a pre-închiriat un spațiu de 10.500 mp în proiectul One Cotroceni Park, EveryMatrix a pre-închiriat 7.500 mp, în clădirea de birouri Arghezii 4.

“Companiile Booking și BAT au semnat cele mai mari contracte a unor spații de birouri din București, alegând două clădiri premium, cu numeroase facilități: U Center I, dată în folosință la sfârșitul lui 2021 și One Cotroceni Park II, care se va inaugura în 2023.

Proiectul U Center I a avut și un efect benefic pentru zona în care se află, de centru-sud, care se conturează ca un viitor pol de interes pentru companii și investitorii în birouri, clădirea ocupată rapid de Booking și Endava fiind cumpărată de Paval Holdings, vehiculul de investiții al companiei Dedeman, la finalul anului trecut.

Pe de altă parte, zona Central Business District (CBD) a atras un număr mare de chiriași, gradul de neocupare în zonă fiind acum cel mai mic din București, de 8,6% și pe un trend de scădere“, declară Nicolae Ciobanu Managing Partner- Head of Advisory la Fortim Trusted Advisors, membră a Alianţei BNP Paribas Real Estate.

Renegocieri mari de spații de birouri au semnat companiile Orange, NXP, Infineon, Carrefour, Playtika, ADP. În total, au fost renegocieri care au totalizat o suprafață de 115.361 mp, ceea ce reprezintă aproximativ jumătate din volumul închirierilor noi.

Cea mai mare pondere o au companiile din IT&C, care au semnat contracte noi de închiriere și renegocieri de spații, cu o suprafață totală de 124.135 mp. La nivelul întregului an, ponderea companiilor de IT&C a fost de 37% din total. În ultimul trimestru însă, companiile de IT&C au reprezentat și mai mult din totalul chiriașilor de birouri, ocupând aproape jumătate din spații (47%).

“În 2023, se anunță un an interesant pe piața închirierilor de birouri, pentru că un volum mare de spații de birouri au avut contracte pe o perioadă de 4-5 ani, care expiră în 2023-2024. Companiile vor avea de ales între a prelungi contractele pentru spațiile actuale, în condiții noi sau să se mute în alte clădiri de birouri, în condiții mai avantajoase. Cum sunt mai puține livrări de clădiri noi, ne așteptăm fie la o creștere a ponderii reînnoirilor de contracte, fie la o creștere a numărului de contracte în clădiri de birouri cu proprietari flexibili, care vor lua în calcul noile condiții de închiriere din piață. În 2024-2025, ne așteptăm însă la o presiune asupra pieței, din cauza livrărilor foarte scăzute. În 2025, de exemplu se vor da în folosință clădiri de birouri care vor totaliza doar 62.000 mp, dacă estimăm pe baza autorizațiilor de construire actuale, ceea ce este foarte puțin, la nivelul anului 2012“, declară Costin Nistor, Managing Director la Fortim Trusted Advisors, membră a Alianţei BNP Paribas Real Estate.

Ritmul livrărilor de birouri scade. În 2022, s-au dat în folosință mai puține spații de birouri decât se estimase la începutul anului, fiind amânată livrarea unei clădiri mari de birouri.În 2022, s-au livrat clădiri de birouri care au în total o suprafață de 131.006 mp. 

Stocul actual de birouri moderne este de 4.089.024 mp, în creștere ușoară.

Încep consolidările de spații. În ultimele trimestre au fost înregistrate primele tranzacții de restrângeri de spații. Deocamdată, acestea au avut suprafețe mici, comparativ cu spațiul total deținut de chiriași.

Și pentru prima dată, în București, One United a anunțat oficial și reconversia unei clădiri de birouri în rezidențial, în contextul în care proiectul North Gate avea două clădiri de birouri și doar una va mai rămâne cu această destinație. Astfel, din stocul total de birouri moderne din București, a fost scăzută o suprafață de 18.000 mp.