Fondurile de investiţii de genul celui administrat de Global Finance au, de regulă, o durată de viaţă de zece ani, după care urmează o perioadă de lichidare a activelor acumulate cu scopul returnării câştigurilor către investitori.

„Nu ieşim din România. Analizăm diferite oportunităţi de a ne continua activitatea în piaţă, atât pe dezvoltare, cât şi pe investiţii şi consultanţă. S-ar putea să vindem din activele pe care le deţinem, ca parte din strategia generală, în contextul în care condiţiile de piaţă se vor dovedi prielnice în viitor. Am vândut terenul de la Automatica, totuşi preferăm să nu dezvăluim cumpărătorul sau preţul“, a declarat pentru Capital Ivana Bozjak, Partner, Head of Real Estate în cadrul Global Finance.

Terenul de 3,2 hectare ce a aparţinut în trecut fabricii Automatica Bucureşti a fost vândut anul trecut de Global Finance către Auchan şi One United Properties, într-o tranzacţie estimată la 25 mil. euro, potrivit informaţiilor din piaţa imobiliară. Practic acesta a fost cel mai scump teren vândut în 2016. Cu un an mai devreme, omul de afaceri Ioannis Papalekas a purtat discuţii pentru achiziţia terenului, însă a renunţat la el „ca urmare a unei situaţii urbanistice complexe pe care o are acest teren“, potrivit informaţiilor transmise Capital de către compania sa Globalworth. Într-un interviu acordat în trecut revistei Capital el spunea faptul că intenţionează să ridice aici trei blocuri cu un total de 600 de locuinţe, iar monumentul istoric Hala Ford să fie reamenajat în spaţii comerciale şi de birouri. Costul de dezvoltare avansat de el era de 140 mil. euro. În noua situaţia, Auchan vizează construcţia unui nou hipermarket, iar One United Properties ar putea dezvolta locuinţe, fiind specializaţi pe acest sector. Global Finance cumpărase lotul în 2006 pentru suma de 19,7 mil. euro, iar acum a încasat cu 27% mai mult.

Global Emerging Property Fund a adunat în 2005 o sumă de 150 mil. euro pentru investiţii imobiliare în România, Bulgaria şi Serbia. La strângerea de fonduri a participat Immofinanz, care deţine 25% din GEPF şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), care a contribuit cu 19,9 mil. euro la achiziţiile realizate de fond în România.

Fondul a realizat o investiţie în Bulgaria, două în Serbia şi trei în România. La nivel local, fondul lui Global Finance a cumpărat trei terenuri în Bucureşti: cel de la Automatica, unul lângă Școala Americană şi unul în Pipera.

Singurul lot pe care grecii l-au dezvoltat a fost cel din Pipera. Aici a fost construit complexul de birouri Global City Business Park, unde se află acum sediul central al Coca-Cola. Cele două clădiri ale proiectului au fost finalizate în februarie 2010, după investiţii de circa 80 mil. euro, şi s-au confruntat cu un grad ridicat de neocupare din cauza crizei. Totuşi, prin reducerea drastică a chiriilor practicate, proprietarul a reuşit să stabilizeze situaţia. Ivana Bozjak spune că Global City nu este pe piaţă la vânzare în acest moment. 

Investitorul mai dispune de un teren chiar lângă Global City, unde a fost începută prima etapă a unui ansamblu rezidenţial şi au fost contractate 50 de apartamente din cele 340 de unităţi prevăzute iniţial, dar şantierul a fost oprit şi avansurile cumpărătorilor returnate.

Terenul de 6,7 hectare de lângă Școala Americană are tot destinaţie rezidenţială.

Investiţiile imobiliare nu sunt principala activitate a Global Finance. În peste două decenii de prezenţă în România, grecii au avut în portofoliu companii precum lanţul de supermarketuri La Fourmi (acum Mega Image), producătorul de medicamente Sicomed (devenit Zentiva), fabrica de pâine Titan, Romcolor, lanţul de magazine Germanos sau operatorul de telefonie mobilă Orange România. Investitorul a ieşit din toate aceste investiţii. (sursa: capital.ro)