În raportul anterior, publicat în octombrie, FMI preconiza un ritm de creștere de 3,9% pentru 2016 și de 3,3% pentru anul viitor. Pentru anul 2021, instituția estimează un avans de 3,3%. 

 

Noile proiecții ale experților FMI sunt în linie cu cele mai recente estimări ale Comisiei Europene și Băncii Mondiale.

 

Astfel, CE anticipează că, în acest an, creșterea economică a României ar urma să atingă un vârf de 4,2%, grație majorărilor salariale puternice și relaxării fiscale, în timp ce în 2017 avansul se va modera la 3,7%. Banca Mondială estimează un avans al PIB de 4% pentru 2016 și de 3,7% pentru anul următor, se arată în raportul actualizat al băncii referitor la perspectivele economice ale statelor europene și asiatice.

 

Atât CE, cât și Banca Mondială, avertizează că majorările salariale și reducerile de taxe vor avea un efect negativ semnificativ asupra deficitului bugetar, care ar putea depăși pragul de 3% din PIB.

 

În ceea ce privește evoluția prețurilor de consum, FMI estimează că România va încheia anul 2016 cu o inflație de 1,5%, în scădere de la un nivel de 2,2% anticipat anterior. În decembrie 2017, rata anuală a inflației se va situa la 3,4%, apreciază experții FMI.

 

Banca Națională a României se așteaptă ca inflația să urce la 1,4% la finele acestui an și la 3,4% în 2017. La ultima ședință de politică monetară, pe 31 martie, BNR anticipa că inflația va rămâne în teritoriu negativ până la jumătatea acestui an, după care va trece pe creștere.   

 

Rata anuală a inflației a coborât în luna martie la -3%, un nou nivel minim istoric, de la -2,7% în februarie. (sursa: profit.ro)