"Necesarul moderat de finanţare pentru buget şi rostogolirea datoriei, precum şi percepţia pozitivă privind politicile autorităţilor, ar trebui să ajute cele patru ţări din Europa Centrală şi de Est să reziste turbulenţelor cauzate pe pieţe de retragerea graduală a programului extraordinar al Rezervei Federale a SUA (Fed) pentru stimularea economiei", se arată într-un raport al agenţiei de rating.

De asemenea, deficitele de cont curent ale acestor ţări au fost reduse semnificativ faţă de perioada de început a crizei, iar Polonia şi România au la dispoziţie finanţare din partea Fondului Monetar Internaţional. Polonia are deschisă o linie flexibilă de credit de la FMI, iar România un acord stand-by tratat ca preventiv de autorităţi, suplimentat de o înţelegere cu Comisia Europeană.

România, Polonia, Ungaria şi Cehia au beneficiat de condiţii de finanţare favorabile pe pieţele externe în ultima parte a anului 2013 şi la începutul acestui an, ceea ce le-a permis să se împrumute din pieţele ionternaţionale.

Fitch estimează că cele patru ţări trebuie să împrumute 78,5 miliarde de euro în acest an pentru a finanţa deficitele bugetar şi rostogolirea datoriei. Suma este echivalentă cu 9,5% din PIB cumulat estimat pentru România, Polonia, Ungaria şi Cehia în acest an, raport în scădere de la 12,4% anul trecut şi considerabil mai redus faţă de 15,1% în zona euro.

România are un necesar brut de finanţare de 13,2 miliarde de euro în acest an, din care circa 3,1 miliarde de euro pentru deficitul autorităţilor centrale, iar restul pentru rostogolirea datoriei. România are cea mai redusă nevoie de finanţare în rândul celor patru ţări, iar suma este echivalentă cu 8,9% din PIB estimat pentru acest an.

Polonia trebuie să împrumute 31,9 miliarde de euro, reprezentând 7,5% din PIB, Ungaria are nevoie de 18,9 miliarde de euro - 18,3% din PIB, iar Cehia de 14,7 miliarde de euro - 10% din PIB.

Ungaria, Polonia şi România au profitat de condiţiile bune de pe piaţa internaţională pentru a emite recent obligaţiuni în euro şi dolari.

În noiembrie, Ungaria a emis obligaţiuni de 2 miliarde de dolari pe 10 ani, prefinanţând o parte a scadenţelor în valută din acest an, care totalizează 7,2 miliarde de dolari.

Polonia a vândut obligaţiuni pe zece ani de 2 miliarde de euro şi 2 miliarde de dolari în luna ianuarie şi a împrumutat masiv în zloţi pe piaţa internă, asigurându-şi jumătate din necesarul finanţare pentru întreg anul.

 

România a atras în ianuarie 2 miliarde de dolari prin vânzarea de obligaţiuni pe 10 şi 30 de ani. (sursa: curierulnational.ro)