Strategia de decarbonizare a fost realizată și implementată sub coordonarea BuildGreen, lider al pieței de certificare și consiliere a dezvoltărilor sustenabile din Europa Centrală și de Est.

Decarbonizarea amprentei de carbon a unei clădiri presupune folosirea tuturor materialelor și tehnologiilor capabile să asigure eficiența energetică și minimizarea emisiilor de CO2, implementarea celor mai eficiente soluții pentru construirea și operarea clădirii, precum și offset-ul emisiilor de CO2 imposibil de eliminat sau de controlat în cadrul procesului de dezvoltare imobiliară (d.ex. generate de chiriași prin activitatea normală a acestora, emisiile generate de alimentarea cu apă și canalizarea).

Ca un factor diferențiator pentru Euro Tower, în cadrul procesului de decarbonizare, offseting-ul a inclus, pe lângă amprenta de carbon a clădirii, și emisiile de dioxid de carbon generate de chiriași, ceea ce reprezintă un beneficiu direct pentru aceștia.

Toate emisiile de CO2 sunt calculate și compensate pentru a atinge toate cele 3 scopuri conform protocolului GHG (Greenhouse Gas Protocol), în condițiile în care, la nivel global, majoritatea companiilor au în vedere în primul rând scopurile 1 și 2, cel de-al 3-lea reprezentând cea mai mare provocare a momentului în strategiile de decarbonizare (emisiile de CO2 care provin de la furnizori de materiale sau servicii, ori alte surse greu de controlat).

Euro Tower este una dintre clădirile de birouri reper pentru dezvoltările de clasa A din București. Dezvoltata de Cascade Group în 2010, Euro Tower este amplasată la intersecția străzii Barbu Văcărescu cu bulevardul Lacul Tei, în imediata apropiere a stației de metrou Ștefan cel Mare și Parcul Circului. Are o suprafață totală de 18.000 m2 structurată pe 18 etaje și 5 niveluri subterane, care includ 200 locuri de parcare. În 2009, Euro Tower a obținut certificarea BREEAM Very Good, fiind astfel prima clădire din România certificată ca fiind “verde” conform standardelor globale de dezvoltare sustenabilă.

“Suntem bucuroși și onorați să luăm din nou parte din povestea Euro Tower, într-un moment emblematic nu doar pentru clădire, ci pentru întreaga piață imobiliară din România, prin confirmarea primei clădiri care atinge stadiul Net Zero privind emisiile de dioxid de carbon. La nivel global, piața imobiliară parcurge o etapă istorică ce va duce la schimbarea completă a practicilor de dezvoltare, având sustenabilitatea ca pilon central, iar neutralizarea emisiilor de dioxid de carbon este elementul cheie al momentului” – susține Răzvan Nica, Managing Director BuildGreen, cel care coordonează strategia de decarbonizare pentru Cascade Group.

În paralel cu strategia de decarbonizare a amprentei de carbon, Euro Tower desfășoară și un amplu proces de monitorizare conform metodologiei LEED v4.1 O+M Existing Buildings și LEED Zero Carbon – estimat a fi obținut în anul 2022.

LEED Zero Carbon este instrumentul principal pentru evaluarea și asigurarea îndeplinirii tuturor normelor și practicilor de dezvoltare sustenabilă pentru neutralizarea emisiilor de CO2 pe toată durata de viață a clădirilor – de la faza de concept, până la construcție și operare.

“Sustenabilitatea reprezintă o prioritate în toate proiectele derulate de Cascade Group, iar Euro Tower a fost încă de la început, proiectată pentru a obține certificarea BREEAM, marcând o schimbare completă de mindset și de practică imobiliară la momentul respectiv.

Pentru companiile din clădirea noastră – fie naționale sau multinaționale –, atingerea pragului Net Zero reprezintă un avantaj relevant în contextul actual. Acționarii chiriașilor noștri și societatea în general cer această schimbare, pe care noi, dezvoltatorii imobiliari, ca factori-cheie în strategia globală de sustenabilitate, trebuie să o realizăm.

Punem accent pe eficiența energetică prin folosirea celor mai avansate tehnologii și a consumului de electricitate bazat 100% pe energie regenerabilă, precum și pe buna operare a clădirii pentru a respecta standardele de sustenabilitate, Euro Tower continuă să se mențină în topul clădirilor verzi din România. Suntem cu toții răspunzători pentru utilizarea eficientă și protejarea mediului înconjurător, iar reducerea emisiilor de CO2 nu trebuie să fie doar o țintă impusă în cadrul Green Deal, ci o prioritate pentru toți”, declară reprezentanții Cascade Group.

BuildGreen a asistat clientul de la bun început, oferind consultanță și servicii de evaluare în linie cu cerințele BREEAM și LEED, sfaturi pentru proiectare și achiziții durabile, precum și pentru definirea strategiei de decarbonizare pe termen lung. Răzvan Nica, fondatorul BuildGreen, este și auditorul care a gestionat certificarea Euro Tower, ca prima clădire verde din România.

Cu o istorie de peste 10 ani în domeniul dezvoltării sustenabile, BuildGreen activează în peste 17 țări europene și a fost implicată, per total, în certificarea a peste 200 proiecte imobiliare, cu o suprafață cumulată de peste 5 milioane m2 și o investiție totală de €8 miliarde. Răzvan Nica, fondatorul și directorul general al companiei, este primul auditor BREEAM International Quality Auditor din afara Marii Britanii, poziție din care supervizează procese de certificare de pe întregul mapamond.