Diferențele mari dintre București și restul țării vin inclusiv din faptul că multe firme mari au sediul central în Capitală și acolo raportează fiscal activitatea, deși poate aceasta e realizată fizic în altă parte. La nivelul Uniunii Europene, PIB per capita este de aproape 26.000 de euro. PIB per capita în București este, însă, peste media UE, dacă ajustăm suma nominală cu puterea de cumpărare, lucru necesar pentru a putea compara datele între diferite regiuni ale UE.

 

Produsul Intern Brut al României va crește anul viitor cu 4,1%. Cele mai mari creșteri vor fi cele din regiunile Sud Muntenia, Sud-Vest Oltenia și Centru, de 4,2%, iar cel mai mic avans al economiei va fi în regiunea Nord-Est, de 3,9%.

 

Capitala va continua să ofere cele mai mari salarii, de aproape 3.000 de lei în medie, în creștere cu aproape 6% față de 2015, când media la finele anului va fi de puțin peste 2.800 de lei.

 

Salarii nete de peste 2.000 de lei pe lună vor fi la anul și în Argeș, Timiș și Cluj, arată CNP.

 

La polul opus, salariații din Covasna și Harghita vor încasa cele mai mici lefuri din țară în 2016, cu o medie de sub 1.400 de lei. Sub 1.500 de lei vor fi salariile medii din Vaslui, Vrancea, Neamț, Bihor și Bistrița-Năsăud.

 

În 2017, creșterea economică la nivel național va fi de 4,2%, cu un avans de 4,1% în Nord-Est și București-Ilfov, 4,2% în Sud-Est, Sud Muntenia, Vest, și Nord-Vest și de 4,3% în Sud-Vest Oltenia și Centru.

 

Timișul și Ilfovul vor avea cea mai mică rată a șomajului înregistrat, de 1,4%, în scădere marginală, urmate de București, cu 1,7%. Media la nivelul țării va fi de 4,8%, iar cele mai mari rate vor fi cele din Vaslui și Teleorman cu 10% sau peste. Abia din 2018 estimează CNP că șomajul va scădea sub 10% în toate județele din țară. (sursa: profit.ro)