Cu doar doua cladiri finalizate in T2-2013, care insumeaza o suprafata de 7.800 metri patrati, noua oferta de spatii de birouri finalizata in semestrul I din 2013 se ridica la aproximativ 80.000 mp. Stocul modern de spatii de birouri din Bucuresti este estimat la 2,04 milioane mp, din care se estimeaza ca 51% este de clasa A, potrivit unui studiu de piata al Jones Lang LaSalle.

Astfel, imobilul CSDA Siriului, partial finantat cu fonduri europene, a fost inchiriat in totalitate pana la finalizarea lucrarilor de constructie, in timp ce o alta cladire amplasata central, pe strada Armand Calinescu, a inregistrat la finalizare, o rata de ocupare de aproape 50%.

Analistii noteaza ca lipsa unor potentiale cereri sau concluzionari de contracte importante de pre-inchiriere poate determina amanarea pentru anul viitor a unor proiecte anuntate spre finalizare in al doilea semestru al acestui an.

Rata medie de neocupare este estimata la 15,6%, reprezentand o usoara scadere trimestriala, iar cele mai mari rate de neocupare au fost inregistrate in zonele de nord ale orasului, Baneasa si Pipera Nord, depasind 35% in fiecare dintre acestea.

In trimestrul al doilea din acest an, preluarea totala de spatii de birouri a fost de 59.000 mp, cu cererea noua de spatii generand 49% din activitatea de inchiriere, in timp ce contractele de re-inchiriere au atras 35% din suprafata totala inchiriata in acest interval. Restul de 16% din activitatea totala de inchiriere a trimestrului a fost generata de extinderi, sub-inchiriere si pre-inchiriere.

Intreaga activitate de inchiriere din semestrul I este estimata la 123.000 mp, fiind similara cu cea inregistrata in primele sase luni ale anului trecut.

"Chiriile contractuale prime pentru spatii de birouri au ramas neschimbate in ultimele 12 luni, fiind cotate la 18,5 euro/ mp/ luna. Pe parcursul trimestrului II 2013 s-a inregistrat o crestere semnificativa a stimulentelor financiare, atat in ceea ce priveste numarul lunilor libere de plata a chiriei, cat si a contributiilor financiare pentru amenjarea spatiilor inchiriate. Acestea sunt aplicabile contractelor de inchiriere pentru suprafete mai mari de 2.000-3.000 metri patrati in cladiri deja finalizate, in timp ce pana nu demult aceste stimulente se acordau cu preponderenta contractelor importante de pre-inchiriere, care aveau un rol decisiv in atragerea finantarilor si demararea lucrarilor de constructie. In plus, asistam la o trecere catre o piata a chiriasilor, aspect care, dupa parerea noastra, va marca sectorul spatiilor de birouri cel putin urmatoarele 12 luni", potrivit analizei.

Oferta pentru semestrul II a fost revizuita in scadere, ajungand la 40.000 - 50.000 mp. Proiectele anuntate pentru urmatorii doi ani, 2014-2015, insumeaza 180.000-200.000 mp, cu o probabilitate destul de mare ca unele lucrari sa-si amane finalizarea pentru 2015. In plus, doua proiecte de tip business park, dezvoltate in mai multe faze, pot demara oricand constructia unor faze ulterioare, in functie de interesul chiriasilor si semnarea contractelor de pre-inchiriere.

"Estimam ca preluarea de spatii de birouri va fi similara ultimilor doi ani, dar cu o crestere a ponderii contractelor de pre-inchiriere din activitatea totala de inchiriere a spatiilor de birouri", se arata in studiu. (sursa: wall-street.ro)