Traim intr-o lume in care suntem distrasi in mod constant.

Conectarea digitala permanenta prin accesul la e-mailuri, social media, Internet, precum si alti factori perturbatori dintr-un birou – conversatiile colegilor din jur, telefoanele care suna constant sau sunetul traficului – ne fac imposibila concetrarea pe sarcini.

 

Profesorul Gloria Mark, de la University of California, cerceteaza conceptul de "intrerupere". Intr-un studiu condus cu angajati din domeniul high-tech, a constatat ca oamenii analizati in decurs de trei zile si jumatate treceau in medie de la o sarcina la alta la fiecare trei minute si cinci secunde (jumatate reprezentand auto-intreruperi).

 

In cadrul studiului a descoperit ca intreruperile relevante pot fi benefice cu conditia ca acestea sa fie scurte si provenite din automatism. Insa, daca ele necesita o schimbare in functionarea congnitiva, individului ii este foarte greu sa isi recastige concentrarea.

 

Din ceea ce a observat in continuare Gloria Mark, 82% din munca intrerupta fost reluata in aceeasi zi, dar le-a luat angajatilor in medie 23 minute si 15 secunde pentru a reveni la ceea ce faceau. In mod surprinzator, cei care au fost intrerupti au lucrat mai repede, fara nici o diferenta semnificativa a numarului de erori in activitatea. Totusi, aceste intreruperi au implicatii mai grave, deoarece cresc ingrijorator nivelul de stres.

 

Stresul excesiv sau prelungit poate duce la boli, epuizare fizica si emotionala si depresie. El poate afecta comportamentele si factorii care cresc riscul de boli de inima. De fapt, Organizatia Mondiala a Sanatatii considera ca bolile de inima si depresia cauzate de stres vor deveni cauze principale de imbolnavire pana in 2020.

 

Tinand cont ca 90% din costurile operationale ale unei afaceri sunt legate de personal (salarii si beneficii), comparat cu 10% pentru spatiul de lucru, este important sa ne gandim cum poate fi proiectat un birou de companie pentru a sprijini angajatii sa se concentreze mai usor pe sarcinile in desfasurare. In acelasi timp, sa reduca riscurile reprezentate de stresul prelungit, cum ar fi sanatatea, puterea lor de munca si costurile companiei.

 

Deci, cum putem crea un mediu armonios de lucru, ce ajuta angajatii sa ramana concentrati si atenti? Design-ul inspirat din natura ofera cateva raspunsuri valoroase, prin apelul la simturile noastre:

 

Vederea

Prin cresterea cantitatii de lumina naturala si crearea de privelisti naturale, angajatii capata o mai mare constientizare a momentului prezent, fie ca vorbim de un anumit moment din zi sau an. Partitiile sunt foarte utile in birourile de tip open space; nu numai ca blocheaza distrageriile vizuale, dar in cazul in care sunt facute din materiale naturale (de exemplu placi de lemn), pot bloca sunetele, avand efecte pozitive asupra sanatatatii si confortului. 

 

Mirosul

Plantele pot imbunatati calitatea aerului si cresc nivelul de oxigen, iar plantele in ghiveci si peretii vii emana un miros subtil ce sporeste confortul olfactiv.

 

Atingerea

Texturile naturale ale mobilierului de lemn sau gamele de mocheta cu design inspirat din natura, cum sunt Human Nature sau Urban Retreat de la producatorul Interface, creaza medii placute la atingere, cu impact imediat in starea de bine a angajatilor.

 

Auzul

Sistemul de mascare a sunetului poate fi introdus atunci cand este imposibil sa blochezi zgomotul din exterior si functioneaza ca o metoda de reducere a stresului. Sunetele naturale inregistrate (de exemplu un rau care curge) pot masca zgomotele perturbatoare, cum ar fi traficul din apropiere sau conversatiile altora. Panourile fonoabsorbante din materiale naturale ca lana sau peretii vii absorb zgomotul in exces din birouri, servind si ca elemente decorative.  

 

Temperatura

Optimizarea ventilatiei si a controlului termic permit angajatilor sa fixeze temperatura si fluxul de aer dupa nevoile lor (de exemplu ferestre ce pot fi deschise si termostate localizate accesibil).

 

Din aceasta perspectiva, birourile minimaliste cu suprafete lucioase si netede, prin care se dorea incurajarea eficientei, se dovedesc de fapt mult mai putin eficiente.

 

Asta din cauza faptului ca stimularea senzoriala in spatiul de lucru ne poate face susceptibili la distrageri si intreruperi in fluxul activitatii.

 

Tu ai fost intrerupt in timp ce citeai acest articol? Mediul tau de lucru ar putea fi imbunatatit, pentru a-ti permite sa fii mai concentrat si implicat?

 

Sursa articol: COS