Creșterea în comerțul electronic este deja un motor puternic al activității de închiriere în sectorul logistic, cu impact asupra piețelor de depozite naționale și internaționale, precum și a celor mai mici, urbane sau din apropierea orașelor. Această tendință a avut un impact substanțial asupra activității de închiriere din sectorul logisticîn ultimii doi ani în ultimii ani în unele piețe europene, incluzând Germania, Olanda și Marea Britanie.

Este de așteptat ca Marea Britanie și Europa de Est să fie martorele celei mai mari creșteri de cereri de spații reflectând relative poziție de economie puternică a acestor piețe. 34% dintre respondenți cred că cea mai mare creștere în cererea de spații logistice în următorii doi ani va avea loc în Europa Centrală și de Est, cu Polonia ca lider.

Noi dezvoltări vor fi necesare pentru a satisface cererea de ocupare crescândă, în special de când cerințele tehnice ale depozitelor comerțului electronic sunt mia avansate decât cele ale stocului existent – apropae 20% dintre respondenți arată către lipsa de adecvare a stocului existent, numit ca factor de inhibare.

În momentul de față în Polonia există aproximativ 250.000 de mp de spații logistice modern în construcție, ca răspuns la creșterea cererii. Durata contractelor a fost menționatăde 29% dintre cei intervievați, ca fiind cea mai semnificativă barieră către o dezoltare potrivită, în timp ce obstacolele associate cu lipsa creditării au căzut semnificativ, fiind menționate doar de 13% dintre reposndenți.

Richard Holberton, Director al European Industrial and Logistics Research în cadrul CBRE, a spus: “Rezultatele sondajului demonstrează nevoia crescută de noi spații logistice care să susțină piața europeană a ocupanților.  Comerțul electronic este în creștere în Europa și acest lucru are un impact semnificativ asupra volumului atât în depozite tradiționale cât și în centre specializate de distribuție colete și  de unități logistice. Clienții noștri arată un interes crescut pentru acest tip de proprietăți, iar Germania și Europa Centrală și de Est vor înregistra probabil cea mai mare creștere a cererii.” (sursa: europaproperty.com)