"Actionarii SC Fene Grup SA au decis schimbarea structurii de administrare a companiei, precum si intrarea intr-un proces de rebranding, avand ca prim pas schimbarea numelui firmei in SC Engineering and General Constructing (ENGEKO) SA si dezvoltarea unei noi identitati vizuale", se arata intr-un anunt publicat pe site-ul companiei de constructii.

Potrivit datelor publicate la Registrul Comertului, compania de constructii detinuta de fratii Relu Fenechiu (96%) si Lucian Fenechiu (4%), este administrata de firma Globocon, prin Cristian Ghibu, fost secretar de stat in Ministerul Transporturilor.

Ghibu a declarat luni agentiei Mediafax ca negociaza preluarea administrarii companiilor fratilor Fenechiu prin firma Globocon si ca, dupa un proces de rebranding, va cauta un cumparator pentru respectivele afaceri, precizand ca s-ar putea numara printre noii actionari, cu o participatie minoritara.

Globocon a fost infiintata in 2009 si este detinuta de sotia fostului secretar de stat, Laura Ghibu, de profesie medic.

Cristian Ghibu a fost numit secretar de stat la Transporturi in ianuarie 2013, la propunerea lui Relu Fenechiu, fiind seful comisiei de privatizare a CFR Marfa, si a demisionat din functie in luna februarie a acestui an, invocand motive personale.

Grupul FENE, cu sediul in Iasi, a fost infiintat in 1991 si cuprinde firmele Fene Grup (constructii), Tehnorom (IT&C, sisteme de securitate, instalatii electrice, productie de tamplarie de lemn), La Rocca SRL (comercializare de materiale de constructii, dotari sanitare si hoteliere) si Integra Business Consulting (proiectare in constructii si consultanta).

Ghibu a afirmat ca rulajul cumulat al celor patru firme s-a plasat la aproximativ 10 milioane euro anul trecut.

La finele lunii ianuarie, fratii Fenechiu au fost condamnati definitiv la cinci ani de inchisoare cu executare in dosarul Transformatorul. Instanta a mai dispus ca acestia, alaturi de ceilalti patru inculpati din dosar, sa plateasca in solidar peste 5,7 milioane de lei, reprezentand daune materiale catre SISEE Moldova.

Relu Fenechiu a fost membru al PNL timp de 18 ani si se afla la al treilea mandat de deputat in momentul condamnarii. El a fost presedintele PNL Iasi din 2004, iar din 2008 a detinut functia de vicepresedinte al PNL la nivel central.

 

De asemenea, Fenechiu a fost ministru al Transporturilor timp de sapte luni, pana in iulie 2013, cand s-a retras din aceasta functie ca urmare a condamnarii in prima instanta in dosarul Transformatorul. (sursa: wall-street.ro)