Consiliul Uniunii Europene a adoptat, luni, bugetul pentru exerciţiul financiar 2014-2020, în valoare de 960 de miliarde de euro. Anterior, bugetul multianual a fost aprobat de către Parlamentul European, la 19 noiembrie.

"Decizia de astăzi marchează sfârşitul a doi ani şi jumătate de negocieri şi permite unei noi generaţii de programe de cheltuieli să fie implementate începând cu 1 ianuarie 2014", precizează Consiliul, într-un comunicat.

Bugetul este în valoare de 960 de miliarde de euro în angajamente şi de 908 miliarde de euro în plăţi, cu 3,5% şi, respectiv, 3,7% mai puţin decât în perioada 2007-2013.

Consiliul a mai aprobat, luni, două acorduri care vor permite continuarea negocierilor cu Parlamentul European în ceea ce priveşte cele 70 de programe de cheltuieli. Consiliul şi PE speră să încheie aceste negocieri până la sfârşitul anului 2013, pentru ca acestea să fie implementate de la 1 ianuarie 2014.

Totodată, cele două instituţii trebuie să ajungă la un acord privind resursele proprii ale Uniunii.

 

Potrivit procedurii, Consiliul adoptă în unanimitate valoarea resurselor proprii după ce a primit observaţiile Parlamentului. Ulterior, statele membre trebuie să fie de acord cu decizia (în cele mai multe cazuri, documentul este ratificat de parlamentele naţionale). Ca urmare a procesului îndelungat, cel mai probabil actul legislativ privind resursele proprii va fi aplicat retroactiv, aşa cum s-a întâmplat şi în cazul precedentelor bugete multianuale. (sursa: mediafax.ro)