Comisia Europeană îmbunătăţeşte estimările privind creşterea economică a României. Produsul Intern Brut va creşte - 2,5% anul acesta şi 2,6%, în 2015. Motivul îl reprezintă cererea internă, investiţiile tot mai mari, susţinute de o mai bună absorbţie a fondurilor europene şi de marile proiecte de infrastructură.

 

Inflaţia medie va atinge un nivel minim istoric în prima perioadă a acestui an - 2,5% - şi de anul viitor va creşte la 3,3%. Se va resimţi efectul acccizei mărite la combustibil începând cu 1 aprilie anul acesta. În pofida creşterii economice robuste de anul trecut, rata şomajului s-a mărit la 7,3%, iar numărul total al angajaţilor a scăzut, în principal din cauza reducerii numărului de persoane care activează în regim independent. La nivelul Uniunii Europene, perspectivele rămân favorabile.

 

Siim Kallas, vicepreşedintele Comisiei Europene: "Refacerea economică progresează, inclusiv în ţările vulnerabile. Politicile aplicate în ultimii ani dau rezultate. Are loc o relansare a investiţiilor, dar şomajul rămâne ridicat în multe state membre. Ne aşteptăm la o îmbunătăţire a situaţiei în următorii ani". 

 

Evenimentele externe - mai exact criza din Ucraina - ar putea influenţa negativ evoluţiile economice din Uniunea Europeană, spun experţii Comisiei, mai ales că unele ţări-membre sunt dependente energetic de Rusia. (sursa: tvr.ro)