Evoluţia din 2014 urmează să fie susţinută de o revenire a cererii interne, în timp ce contribuţia exporturilor nete se va estompa în 2014 şi ar putea deveni negativă în 2015, conform prognozei de iarnă.

În prognoza de toamnă Comisia Europeană vedea posibilă în cazul României o creştere economică de 2,1% în 2014 şi de 2,4% în 2015.

Creşterea economică este prognozată să rămână peste potenţial de-a lungul orizontului de prognoză, reflectând îmbunătăţirea încrederii şi condiţii internaţionale mai favorabile. Iar în privinţa motoarelor creşterii economice este de aşteptat o schimbare treptată dinspre exporturile nete spre cererea internă, în viziunea Comisiei Europene.

„Consumul privat este proiectat să crească moderat, pe seama îmbunătăţirii încrederii consumatorilor şi a creşterii venitului disponibil ca urmare a creşterii gradului de ocupare a forţei de muncă şi a aşteptărilor ca salariile reale să crească cu până la 3% în 2014“, apreciază experţii Comisiei Europene.

Şi pentru investiţii Comisia Europeană anticipează o evoluţie ascendentă, susţinută de o mai bună absorbţie a fondurilor europene având în vedere proiectele majore de infra­structură.

Cele mai optimiste estimări care au apărut până acum privind creşterea economică din 2014 aparţin Băncii Mondiale. Instituţia a îmbunătăţit la începutul acestui an prognoza de creştere economică pentru România la 2,5%, pentru 2014, Produsul Intern Brut urmând să accelereze uşor anul viitor, la 2,7%.

Fondul Monetar Internaţional mizează pe un avans al PIB de 2,2% în 2014, iar Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a îmbunătăţit prognoza de creştere economică a României la 2,4%, de la 2,2% cât anticipa în primăvara anului 2013. Analiştii interni văd posibilă pentru 2014 o creştere a PIB de aproximativ 2,3%, economia urmând să fie susţinută în continuare de cererea externă şi de o revenire treptată a cererii interne, în timp ce agricultura va avea o influenţă nefavorabilă.

Anul trecut economia a crescut cu 3,5%, peste aşteptări, luând prin surprindere pe toată lumea, analişti, autorităţi şi oameni de afaceri. A fost cea mai bună evoluţie a economiei din ultimii cinci ani, iar la nivelul blocului comunitar România a fost lider anul trecut, cu cel mai puternic ritm de creştere economică. Comisia Europeană estima pentru 2013 un avans al PIB de doar 2,2% în cazul României.

Exporturile nete au susţinut activitatea economică în 2013, în timp ce investiţiile au fost în declin, iar consumul nu a dat semne de redresare. Pe partea de formare a PIB, motoarele au fost industria şi agricultura, în timp ce construcţiile şi comerţul cu amănuntul au continuat să dezamăgească. Exporturile au rămas unul dintre principalele motoare de creştere a PIB în 2013 în condiţiile în care zona euro - cea mai mare piaţă pentru exporturile României - a ieşit din recesiune.

 

Anul acesta, agricultura ar urma să aibă un efect de bază nefavorabil asupra economiei, după impactul pozitiv din 2013. Iar revenirea economiei zonei euro în teritoriu pozitiv va influenţa pozitiv exporturile şi producţia industrială. Fondurile europene sunt o sursă potenţială de creştere economică, iar analiştii anticipează o îmbunătăţţire a procesului de absorbţie în 2014. (Sursa: zf.ro)