Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană (AHK România) a organizat între 25 august și 1 septembrie 2020 cea de-a opta ediție a conferinței „Cities of Tomorrow”. Evenimentul a reunit peste 380 de participanți din întreaga țară, dar și din străinătate, printre care arhitecți, urbaniști, reprezentanți ai mediului de afaceri și ai sectorului public.

„Cities of Tomorrow” este recunoscut pe plan național ca fiind un eveniment de referință dedicat importanței dezvoltării urbane și regionale, anul acesta aducând în prim plan relația dintre orașe și cetățenii acestora, având ca temă centrală migrația și circulația oamenilor atât internă cât și internațională, un subiect de actualitate în România, unde efectele emigrării masive din ultimele trei decenii sunt din ce în ce mai vizibile la nivel economic, urbanistic și social.

Evenimentul a fost deschis de Directorul General și de Președintele Camerei de Comerț și Industrie Româno-Germane, domnul Sebastian Metz respectiv domnul dr.Dragoș Anastasiu și de Excelența Sa domnul Cord Meier-Klodt, Ambasadorul Republicii Federale Germania la București.

Invitat de onoare al acestei ediții și keynotespeaker a fost domnul Ullrich Sierau, primar al orașului Dortmund. După alegerea sa în 2009, primarul Sierau a pus accentul pe implementarea proiectelor de dezvoltare urbană durabilă. Drept urmare, Dortmund a primit titlul de cel mai sustenabil oraș al Germaniei în 2014 și premiul German Urban Planning Award în 2018. Domnul Sierau a prezentat proiectul de reconversie la scara larga ”Phoenix”, un exemplu de bune practici a cărui implementare a durat mai multe decenii. Acesta a condus la alinierea orașului cu conceptele de sustenabilitate și la o creștere a atractivității orașului cunoscut în trecut ca unul din motoarele industrializării din Germania.

Panelul central dedicat dialogului între orașe magnet și orașe în contracție a fost onorat de prezența primarului municipiului Cluj-Napoca, domnul Emil Boc. Alături de primarul Sierau, de specialiști în dezvoltare urbană precum domnul Marcel Ionescu-Heroiu, Expert Senior Dezvoltare Urbană la Banca Mondială și doamna arh.Ilinca Păun-Constantinescu, cadru didactic la Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” din București, moderatorul acestui panel domnul arh. Șerban Țigănaș, Secretar General al Uniunii Internaționale a Arhitecților, a încercat să ofere răspunsurile la multe din necunoscutele acestei teme, atât din perspectivă practică cât și teoretică. În cadrul dezbaterii s-a pus accentul pe potențialul orașelor României și pe tranziția către viitor, când orașele noastre vor fi digitalizate, durabile și verzi, dar doar prin implicarea și colaborarea părților, atât actorii publici, cât și cei privați.

Mesele rotunde tematice s-au desfășurat online în trei zile consecutive (25, 26 și 27 august)și s-au bucurat de participare internațională cum ar fi prezența Dr. LuiThaiKer, arhitect și urbanist de renume, considerat creatorul Singapore-ului modern,la Masa de Reconversie și revitalizare sau a echipei de data scientistsai Telekom Germania la masa Guvernanța orașelor/Digitalizare/Platformă de informare urbană. Teme importante pentru dezvoltarea orașelor tratate în cadrul meselor rotunde: eficiență energetică și management energetic, finanțare și fonduri UE, guvernanța orașelor/digitalizare/platformă de informare urbană, mobilitate, dreptul construcțiilor, reconversie și revitalizare, economie circulară, turism, lifestyle și cultură. Ca în fiecare an, soluțiile sugerate pentru fiecare temă tratată la Cities of Tomorrow vor fi centralizate în broșura de follow-up a evenimentului și de asemenea Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană va încerca să le implementeze împreună cu partenerii săi din mediul privat și public.

În urma votului publicului, masa rotundă moderată de Fepra International, ”Economie Circulară, soluții pentru îndeplinirea țintelor de reciclare” a fost desemnată câștigătoare, demonstrând creșterea importanței acestui subiect în țara noastră. Din dezbatere a reieșit că responsabilitatea trebuie împărțită între cetățeni, mediul privat și cel public. Cetățenii trebuie să privească mai atent produsele pe care le achiziționează, dar și companiile producătoare trebuie să investească mai mult în design-ul ambalajelor, iar autoritățile publice să evite transferul responsabilității către terți și să ofere sprijin producătorilor prin crearea unor facilități financiar-bancare pentru a susține o creștere în reutilizarea și reciclarea produselor și a ambalajelor.

Prezentăm pe scurt temele & subtemele meselor rotunde și moderatorii aici: https://www.citiesoftomorrow.ro/roundtables/

O altă secțiune importantă a conferinței a fost cea a prezentării proiectelor finaliste. Cu ajutorul unui juriu format din personalități cu experiență vastă, s-au stabilit cei  9 finaliști ai concursului de proiecte, din totalul de 63 de proiecte propuse.După deliberări, juriul a desemnat următorii câștigători: la categoria mediu de afaceri: Triptic Studio (Green Spots Technology); la categoria administrație publică: Primăria Municipiului Vaslui (Reabilitare și schimbare de destinație a fostelor centrale termice); la categoria societate civilă: Asociația Planeta Petrila (Regenerare Postindustrială).

Toate cele 63 de proiecte depuse pot fi consultate aici:https://www.citiesoftomorrow.ro/submitted-projects.html

De asemenea am introdus anul acesta pe lângă categoriile de proiecte deja cunoscute o categorie specială, gândită prin prisma provocărilor pe care le trăim: Sănătate și/sau siguranța cetățenilor.Câștigătorul acestei categorii de concurs, Consiliul Județean Sibiu (Noul Spital Județean) a fostales exclusiv în urma votului publicului participant la conferință. Cele 13 proiecte depuse pot fi consultate aici https://www.citiesoftomorrow.ro/helathcare-citizensafety/.

Premiile acordate de AHK România sunt pentru categoria administrație publică: 1 pachet vizitator la Expo Real 2021, cel mai important târg din Europa pentru proiecte imobiliare și investiții, pentru categoria mediu de business: 1 an de parteneriat econetromania, platforma green-tech a AHK România www.econet-romania.com, pentru categoria societate civilă: 1 participare la delegația organizată de AHK România la Smart City World Congressîn Barcelona, 2021/sau echivalent pentru categoria sănătate/siguranța cetățenilor:Comitetul German de Afaceri pentru Europa de Est (OAOEV – Ost-AusschussOsteuropavereinderDeutschenWirtschaft) și-a exprimat interesul de a susține echipa câștigătoare, oferindu-i șansa de a se prezenta în fața oamenilor de afaceri germani în cadrul unui eveniment de profil.

Ediția de anul acesta a „Cities of Tomorrow” a confirmat încă o dată că evenimentul, organizat pentru prima oară în format hibrid – online, onsite și virtual - de Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană, a devenit o importantă platformă de interacțiune între mediul public și cel privat, oferind posibilitatea unui schimb important de informații, de experiențe și nu în ultimul rând crearea de noi contacte de afaceri. Mulțumim celor peste 385 de participați pentru implicare, sponsorilor(BASF, Siemens, Telekom, Fepra International, Bosch, Schuman Associates, Ceetrus, REBU, Expo Real, StalftortLegal.Tax.Audit, SNRB, HotpostWorkhub) și partenerilor pentru susținere.

Conferința a fost înregistrată parțial și poate fi urmărită pe pagina de facebook AHK România. (sursa: Camera de Comerț și Industrie Româno - Germană (AHK România)