O delegaţie a instituţiei, condusă de ministrul delegate Dan Şova, s-a întâlnit, ieri, la Beijing, cu reprezentanţii principalelor instituţii financiar-bancare din China, China Investment Corporation (CIC), China Development Bank şi China Exim Bank. Aceştia şi-au manifestat interesul de a finanţa proiectele pe care companiile chineze le vor dezvolta în România. Suma pusă în joc de instituţiile de credit din Chia se ridică la peste 3 miliarde de euro.

Totodată, chinezii sunt interesaţi şi de privatizarea companiilor românesti. În prezent, există 11 companii de stat aflate în proces de privatizare. De asemenea, asiaticii ar investi şi în alte proiecte prioritare pentru România, cum sunt podul peste Dunăre de la Brăila, tronsonul rămas neexecutat din Autostrada Transilvania, Hidrocentrala de la Târniţa Lăpuşteşti, aflatat în legătura directă cu terminalele 3 si 4 de la Cernavodă, şi autostrada Piteşti – Craiova.

 

Însă, acordarea finanţărilor depinde de modul în care România va reuşi să îşi promoveze obiectivele. China Development Bank a solicitat părţii române realizarea, până în luna noiembrie, a unor prezentări detaliate şi estimări financiare ale proiectelor de investiţii prioritare pentru România în vederea analizarii lor în scopul demarării viitoarelor proceduri de finanţare. (sursa: EVZ.ro)