Aceasta se va aplica la apartamente, blocuri de locuințe, case, clădiri de birouri, hoteluri, restaurante, toate clădirile publice și în general toate clădirile care consumă energie.

Proprietarii sau administratorii care doresc să vândă sau să închirieze astfel de proprietăți vor fi obligați să ofere potențialilor cumpărători o copie a certificatului energetic al clădirii care oferă detalii despre consumul de energie al acesteia. După ce contractul este semnat, originalul va fi înmânat cumpărătorului sau chiriașului.

Certificatul energetic este eliberat la cerere de către un auditor înregistrat. La data de 8 iulie existau aproape 1.400 de astfel de auditori, potrivit datelor de la Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice. Certificatul furnizează fiecărei clădiri un calificativ între 1 (cel mai puțin eficient energetic) la 100 (cel mai performant energetic) și include clădirea într-una dintre cele șapte clase de eficiență – de la A la G, A fiind cea mai eficientă energetic, iar G ultima. Certificatul este eliberat pe o perioadă de zece ani. (sursa: business-review.eu)