Acelasi studiu, realizat de CBRE, releva ca cea mai mare rata de crestere a chiriilor se inregistreaza in regiunea Americilor, unde piata imobiliara continua sa se imbunatateasca in mod semnificativ. In ansamblu, cinci dintre cele 10 piete cu cea mai rapida crestere a costurilor de ocupare se afla in SUA.

 

Costurile totale de ocupare inregistrate in zona West End din Londra, de 180,5 euro/mp/luna, au plasat Londra pe prima pozitie in topul celor mai scumpe spatii de birouri. Hong Kong (zona Centrala) se afla pe a doua pozitie, cu costuri totale de ocupare de 157 euro/mp/luna. Beijing (Finance Street – 126,25 euro/mp/luna), Beijing (Central Business District - 122 euro/mp/luna) si Moscova (113 euro/mp/luna) ocupa urmatoarele trei pozitii din clasament.

 

“Deficitul de spatiu, combinat cu cererea in crestere, a determinat evolutia ascendenta a costurilor de inchiriere in zona West End a Londrei. Date fiind costurile ridicate de inchiriere a spatiilor 'prime' in aceasta piata si cererii constante pentru spatii de birouri, anticipam o crestere mai puternica a ratei de inchiriere pana la finalul acestui an”, spune Phillip Howells, director executiv al diviziei Central London din cadrul CBRE.

 

Costurile globale de ocupare pentru spatiile de birouri 'prime' au crescut de la an la an cu 2,3%, cele mai semnificative cresteri fiind inregistrate in regiunea Americilor (3,3%) si Asia Pacific (2,9%). Prin contrast, regiunea EMEA a inregistrat o crestere anuala minora, de doar 0,1%. Rezultatele regionale sunt in concordanta cu tendintele economice recente, respectiv economia americana a fost mai puternica decat cea a regiunii EMEA de-a lungul anului trecut. Daca Asia Pacific a prezentat cea mai mare crestere economica dintre cele 3 regiuni, numarul mare de proiecte de birouri de aici a inceput sa puna presiune asupra costurilor pe piete cheie.

 

“Desi ocupantii continua sa fie atenti la costuri, cererea pentru spatii de birouri „prime” se afla in crestere, fapt ce consideram ca va determina si cresterea costurilor de ocupare in ultima parte a anului,” a declarat Raymond Torto, presedinte al diviziei globale de cercetare din cadrul CBRE.

 

CBRE urmareste costurile de ocupare pentru spatii de birouri prime in 126 de piete din intreaga lume. Din primele 50 "cele mai scumpe" piete, 21 se afla in EMEA, 20 in Asia Pacific si 9 in regiunea Americilor.

 

Alte piete din regiunea EMEA in primele 10 cele mai scumpe spatii de birouri sunt Moscova (113 euro/mp/luna), Londra (100 euro/mp/luna) si Paris (81 euro/mp/luna).

 

Atat Palma de Mallorca, in Spania, cat si Lyon, in Franta, au inregistrat scaderi majore in costurile de ocupare pentru spatii de birouri prime, respectiv 13% si 10,8% , in decursul ultimelor 12 luni, ca urmare a crizei din zona euro.

 

"EMEA este o regiune interesanta. Aici se gasesc patru din 10 cele mai scumpe piete de birouri, inclusiv cea mai scumpa din lume si doua dintre cele cinci piete cu cea mai mare crestere. Totodata, aici se afla si trei dintre pietele cu cele mai mari descresteri. Asta arata ca piata de birouri din regiune este foarte diversa, reflectand un un ritm inegal de revenire din criza datoriilor europene, care afecteaza pietele de 6 ani”, a declarat Richard Holberton, senior director al diviziei de cercetare EMEA din cadrul CBRE.

 

Studiul asupra costurilor de ocupare pentru spatiile de birouri prime (The Prime Office Occupancy Costs) este realizat pentru 126 de orase din intreaga lumere. Topul celor mai mari schimbari anuale se bazeaza pe costurile de ocupare in moneda locala in timp ce topul celor mai scumpe se realizeaza in baza costurilor de ocupare in dolari americani per mp per an. (sursa: dailybusiness.ro)