Bucureștiul, oraș care generează 20% din Produsul Intern Brut al României, este cel mai bun oraș pentru afaceri din România. Importanța economică a Capitalei – concentrează 24% din comercianții activi în România și 21% din totalul salariaților la nivel național – este unul dintre lucrurile care au contat în stabilirea ierarhiei finale.

În general, Bucureștiul se clasează pe primul loc la majoritatea criteriilor luate în considerare pentru stabilirea topului. Cinci  dintre acestea sunt cantitative (PIB-ul regional, PIB-ul pe cap de locuitor, câștigul salarial mediu net, șomajul și investițiile străine), în timp ce alte cinci – mai degrabă calitative, dar cu influență puternică asupra mediului de afaceri (existența infrastructurii – acces la autostradă, șosea de centură, port, aeroport), stoc rezidențial, poli de business (clădiri de birouri, spații logistice și industriale), facilități educaționale cu impact în piața muncii (școli profesionale, universități) și deschiderea autorităților locale față de investitori.

 București, Timișoara, Cluj-Napoca, Ploiești și Oradea sunt cele mai bune orașe pentru afaceri, se arată într-un clasament realizat de revista Forbes România.

Pe următoarele poziții se clasează Constanța, Sibiu, Brașov, Pitești și Arad.

Cinci dintre criteriile luate în calcul pentru determinarea topului sunt cantitative, respectiv PIB-ul regional, PIB-ul pe cap de locuitor, câștigul salarial mediu net, șomajul și investițiile străine.

Alte cinci criterii includ existența infrastructurii, stocul rezidențial, polii de business, facilități educaționale cu impact pe piața muncii și deschiderea autorităților locale față de investitori.

Bucureștiul ocupă primul loc în top pentru că afacerile derulate aici generează 20% din PIB-ul țării.

“Importanța economică a Capitalei — concentrează 24% din comercianții activi din România și 21% din totalul salariaților la nivel național — este unul dintre lucrurile care au contat în stabilirea ierarhiei finale. În general, Bucureștiul se clasează pe primul loc la majoritatea criteriilor luate în considerare pentru stabilirea topului”, au spus reprezentanții Forbes România, potrivit agerpres.ro.

În ceea ce privește Bucureștiul, PIB-ul pe cap de locuitor este 16.717 euro, salariul mediu net ajunge la 2.470 lei, PIB-ul regional se ridică la 148,9 miliarde de lei, iar numărul mediu de salariați este de 822.000.

Timișoara este orașul cel mai dezvoltat din punct de vedere economic după București, iar accentul a căzut pe atragerea investițiilor străine.

La Timișoara, italienii sunt cei mai numeroși investitori străini din Timișoara, dar americanii sunt primii la capitolul valoare a capitalului străin.

În județul Cluj, PIB-ul pe cap de locuitor este 7.227 euro, salariul mediu net — 1.796 lei, PIB-ul regional — 22,2 miliarde de lei, în timp ce numărul mediu al salariaților este de 187.200.

Și asta în timp ce Ploiești este considerat orașul “aurului negru”, întrucât din județul Prahova se extrage cea mai mare cantitate de petrol din România.

Județul Prahova are un PIB de 6.426 de euro pe cap de locuitor, 1.677 lei salariu mediu net, 22,8 miliarde de lei PIB regional și un număr mediu de salariați de 162.100.

Oradea s-a dezvoltat în ultimii ani datorită banilor europeni, proveniți din fonduri structurale și investiții private. Astfel, orașul a ajuns pe locul cinci în topul celor mai bune orașe pentru afaceri din România.

 

Județul Bihor a ajuns la un PIB per capita de 6.384 euro, salariu mediu net de 1.214 lei, PIB regional de 16,7 miliarde de lei și 257.200 număr mediu de salariați. (sursa: forbes.ro)