Ordinul Arhitecților din România, filiala București, a premiat cele mai bune lucrări de arhitectură și proiecte adiacente acestui domeniu realizate de-a lungul anilor 2014 - 2015.

 

Ediția din acest an a inclus și o secțiune nouă, Arhitectură participativă şi acţiuni civice, dedicată promovării unor proiecte comunitare.

 

Tot un proiect comunitar a câștigat și Secțiunea Arhitectură neconstruită/proiecte neconstruite. O altă noutate a fost secțiunea includerea secțiunii Arhitectură temporară care a premiat expoziții care au inclus proiecte de amenajare complexe.

 

Juriul Anualei de Arhiectură a avut de ales dintr-un număr de 247 de proiecte înscrise. Începând cu această ediție OAR București va lansa o nouă secțiune dedicată clădirilor de birouri, ca urmare a numărului mare de investiții care vizează acest tip de imobile.

 

Și în 2015 în Anuală au fost înscrise mai multe proiecte de amenajare interioară sau de reconversie a unor spații în clădiri de birouri. Amenajarea spațiilor de birouri presupune de multe ori investiții importante, iar rezultatul este o arhitectură de foarte bună calitate.

 

O secțiune cu totul aparte inclusă în programul din 2015 constă în premierea unui beneficiar. Premiul a revenit proprietarei Casei Turn, Alexandra Bogatu. Casa acesteia a fost proiectată de biroul STARH (Iulia Stanciu, Florian Stanciu). OAR București a ales includerea acestei secțiuni pentru a sublinia importanța unei bune colaborări cu beneficiarii în realizarea unor lucrări de cea mai bună calitate.

 

De asemenea, sponsorul oficial al Anualei de Arhitectură, grupul Saint Gobain a ales să ofere un premiu pentru inovație proiectului Casa CHE, o clădire cu design modern, contextual, proiectată în standard pasiv, realizată de arh. Sergiu Cătălin și arh. Cristina Petrea.

 

"2014 a fost un an în care s-a vorbit mult despre arhitectura de calitate. Ne bucură să vedem că o parte dintre proiectele câștigătoare sunt foarte cunoscute în rândul publicului larg", declară Emil Ivănescu, vicepreședinte OAR București.

 

"Fiecare ediție are un specific. Au fost ani în care au ieșit în evidență lucrările de amenajare a unor clădiri de birouri sau a unor spații publice. 2015 este ediția în care două premii au fost câștigate de proiecte de amenajare a unor restaurante, ambele situate în apropiere de Centrul Vechi, un spațiu public care a dat naștere unor abordări inedite. Acesta este motivul pentru care OAR București luptă pentru revitalizarea spațiilor publice cu potențial mare pentru viața Capitalei, precum Bulevardul Magheru", adaugă Emil Ivănescu.

 

Câștigătorul secţiunii Arhitectură rezidenţială / locuinţe individuale este proiectul O casă la ţară gândit de arh. Mihai și Adela Ene. Pentru realizarea acestei clădiri arhitecții au apelat la produse și tehnici tradiționale.

 

La categoria Arhitectură rezidenţială / locuinţe colective au fost premiate două lucrări. Una dintre ele a fost realizată de echipa Graphic Studio, cuprinzând trei apartamente realizate între două calcane. Spațiul mic dintre cele două calcane a impus anumite restricții, juriul premiind soluția aleasă. O altă clădire premiată este un bloc amplasat pe Strada Gheorghe Țițeica, realizat de biroul Re-Act Now.

 

La categoria Arhitectură socio-culturală câștigător a fost desemnat proiectul Stejarii Country Club, realizat de West Group Architecture.

 

 

Librăria Cărtureşti Carusel a câștigat la secţiunea restaurare. Premiul secţiunii Reabilitare şi conversie a fost oferit pentru lucrarea de amenajare a SIMBIO Kitchen & Bar, realizată de biroul SYAA.

 

Premiul secţiunii Arhitectura temporară a fost acordat pentru Expoziţia Connected - Things about future, cities and people, realizat de arh. Ştefan Ghenciulescu, arh. Cosmina Goagea și arh. Constantin Goagea.

 

De-a arhitectura, un proiect de promovare a predării arhitecturii în școlile din România a câștigat premiul secţiunii Arhitectură participativă şi acţiuni civice pentru promovarea acestui domeniu în rândul noilor generații.

 

Premiul secţiunii Arhitectură neconstruită – Proiecte neconstruite a fost acordat pentru un proiect de construire comunitară în Gârla Mare care a vizat îmbunătățirea condițiilor de viață a unor categorii vulerabile afșate în sărăcie extremă. Proiectul a fost inițat de Asociația ArhiPera.

 

Premiul secţiunii Arhitectura spaţiului public şi urbanism a fost înmânat unui proiect de realizare a unei pasarele Velo Pietonală care să asigure Conexiunea dintre Parcul Tineretului și Parcul Carol I.

 

La secţiunea Arhitectură neconstruită / Diplome de arhitectură câștigătoare a fost Alexandra Sinițaru cu proiectul Ateliere de meşteşuguri tradiţionale - conacul Neamţu, sat Olari, jud. Olt. Restaurantul ALT SHIFT Berlin din Centrul Vechi, gândit de Dan Enache și arh. Călin Radu a câștigat la categoria Arhitectura spaţiului interior / Amenajări de interior, secțiune cu un număr foarte mare de proiecte înscrise.

 

Secţiunea arhitectura spaţiului interior / Design de obiect a fost câștigată de echipa Studio Basar pentru lucrarea Cutia cu ’89. Arh. Cătălina Nechifor a fost premiată la Secţiunea Fotografie de arhitectură pentru albumul Forum-Fragmente, în timp ce arh. Toader PopescuU a primit lauri pentru secţiunea Carte de arhitectură cu lucrarea Proiectul feroviar românesc (1842-1916). (Sursa: dailybusiness.ro)