Consultantul spune că efectele pandemiei COVID-19 au început să apară pe piața de birouri locale.

Companii care în urmă cu trei luni căutau un spațiu de 1.000 mp, de exemplu, astăzi analizează suprafețe și de până la trei ori mai mici. Vorbim despre companii cu activitate în zona de tehnologie, care pot activa aproape exclusiv în mediul online. Totodată, am observat o tendință a mai multor companii care experimentau și înainte de criza sanitară lucrul de acasă pentru o zi pe săptamană. Estimările noastre arată că până la 20% din suprafața spațiilor de birouri ocupate se va elibera, principala cauză fiind restrângerea business-urilor și optimizarea proceselor de funcționare ale întreprinderilor”, a declarat Constantin Căpraru, managing partner 24REAL.

Dacă în anii 2007-2008 se încheiau contracte de închiriere pe perioade de 5-7 ani, în 2010 intervalul a scăzut la 5 ani, pentru ca în prezent să ne așteptăm ca perioadele contractelor de închiriere să scadă chiar și la sub 3 ani. Depășirea impasului economic va fi trecut cu bine de proprietarii care vor ști să gestioneze cel mai bine suprafețele de care dispun, în opțiunile de repoziționare, delimitare și reașezare a spațiilor și fluxurilor din clădirile pe care le dețin. Există domenii de activitate (IT/Telecom, Pharma) unde clienții au continuat cu succes programul de relocare și închiriere al unor spații de birouri mai mari, mizând pe o creștere vizibilă a business-ului lor din această perioadă, potrivit agentiei. 

“Ne așteptăm la o scădere a spațiilor de birouri clasice si o creștere a celor din vile sau spații de lucru neconvenționale și cu costuri mai mici, ori clienții să opteze pentru clădiri de birouri de tip boutique. Pe fondul situației cauzate de COVID-19, proprietarii spațiilor de birouri au primit în această perioadă solicitări de la chiriași pentru amânarea plății chiriilor sau diminuarea acestora. Flexibilitatea este cuvântul de ordine pe piața birourilor în prezent”, a punctat Constantin Căpraru.  (sursa: profit.ro)