Kardan a decis vânzarea pachetului majoritar de acţiuni din cadrul celui de-al doilea cel mai mare dezoltator din Polonia pentru a-şi plăti propria datorie, informează Bloomberg.

„Câţiva" investitori sunt în proces de due-diligence asupra companiei GTC, ceea ce ar putea duce la vânzarea pachetului de acţiuni deţinut de Kardan până la sfârşitul acestui an. Valoarea de piaţă a participaţiei este de 206 milioane de euro (643 milioane de zloţi).

Kardan strânge bani pentru a-şi îmbunătăţi lichiditatea şi pentru a plăti creditele. În 2009, Kardan a vândut acţiuni în valoare de 160,8 milioane de zloţi pe Bursă, iar în 2011 a mai vândut o participaţie de 15% din GTC unor investitori pentru suma de 755 milioane de zloţi, arată datele compilate de Bloomberg.

„Şansele de materializare a tranzacţiei sunt mari, după cum GTC a anunţat că sunt companii care sunt în proces de due-diligence", a declarat Andrzej Knigawka, analist în cadrul grupului ING la Varşovia.

Inplicarea unui investitor strategic în GTC ar putea sprijini compania în procesul de dezvoltarei, dar şi de vânzare a unor active, spune Malgorzata Kloka, analist în cadrul UniCredit SpA din Varşovia, citat de Bloomberg.

„Investitorii au salutat anunţul Kardan de a vinde participaţia din cauza problemei de lichiditate şi nu pentru că GTC este o investiţie proastă", spune analistul Banco Espirito Santo SA la Varşovia, Cezary Bernatek.

GTC, a cărei activitate se concentrează pe dezvoltarea de clădiri de birouri, centre comerciale şi proprietăţi rezidenţiale, a înregistrat pierderi în opt din ultimele nouă trimestre, pe fondul scăderii valorilor proprietăţilor din cauza încetinirii economice din Europa de Est.

În România, GTC se confruntă cu probleme. În toamna anului trecut a anunţat vânzarea a trei centre comerciale din Suceava, Piatra Neamţ şi Buzău, tranzacţie în urma căreia era asumată o pierdere de 19 milioane de euro. Tranzacţia nu a mai fot finalizată, în schimb, dezvoltatorul a reuşit să vândă Galleria din Suceava unei companii care se ocupă de comercializarea rulmenţilor.

 

GTC România a construit două proiecte rezidenţiale în Bucureşti: Rose Garden şi Felicity, proiectele de birouri Europe House, America House şi City Gate (toate aflate in Bucureşti), dar şi patru centre comerciale sub brandul Galleria (în Arad, Buău, Piatra – Neamţ şi Suceava). GTC va mai construi în parteneriat cu omul de afaceri George Copos clădirea de birouri Ana Tower, din apropierea Pieţei Presei din Bucureşti. (sursa: economica.net)