Care este diferența dintre co-working și spațiile de birouri flexibile? 

Aici se impune o clarificare - nu orice este declarat ‚flexibil’ înseamnă strict co-working.

Flexibilitatea, pentru noi, are la bază o serie de facilități specifice pentru clienții SPACES.

Spre exemplu, termeni contractuali adaptabili la tipul de business al clientului sau tipologii diferite de birouri (mai mici, mai mari, cu lumină, fără lumină, birou privat sau day- office, etc.).

De asemenea, la SPACES flexibilitatea vine și din mobilitatea pe care o oferim prin rețeaua locală și globală pe care o deținem. Practic, în cadrul unui contract, dacă ai nevoie să schimbi locația, noi putem oferi această posibilitate.

Flexibilitatea vine și din posibilitatea de a-ți revizui spațiul de lucru și a-l adapta la nevoile pe care afacerea ta le are la un anumit moment. De exemplu, poți crește pe măsură ce crește buisness-ul, sau îl poți reduce dacă este necesar un downsize.

Co-working  înseamnă spații comune de lucru, iar, în cadrul IWG,  oferim zone de co-working  de  tipologii diferite: abonamente cu acces local, regional sau global; zone dedicate de lucru pentru co-workers care utilizează o singură locație.

 

Ce tip de companii sunt clientul ideal pentru SPACES?

SPACES este un concept de spații de lucru flexibile creat pentru nomazii din afaceri, freelanceri, antreprenori dinamici, angajați care gestionează proiecte internaționale, echipe de proiect, intraprenori din corporații, startup-uri și companii naționale sau globale, care cred în puterea comunităților de a genera idei ce duc la creșterea afacerilor.

Oameni curioși, independenți și perseverenți, cu valori și principii bazate pe inovare, dornici să prospere, care iubesc ceea ce fac și se află mereu în căutarea unor noi oportunități sunt oamenii pe care îi veți găsi în comunitatea SPACES.

O parte dintre companiile care au ales SPACES la nivel global sunt Uber, Spotify, Airbnb, Paypal, Microsoft, Logitech sau Oracle.

 

Ce beneficii aduce un concept de tip SPACES pentru clienții din România?

Răspunsul este dat chiar de rezultatele celui mai recent studiu realizat de IWG (IWG Flexible Working Survey), grupul din care fac parte SPACES și Regus, studiu la care au participat aproximativ 200 de oameni de afaceri, manageri sau antreprenori români și care a fost realizat la începutul acestui an.

Peste 80% din companii consideră că un spațiu de lucru flexibil ar avea un impact direct în creșetera afacerii (91%), în maximizarea profitului și în menținerea competitivității (87%), și totodată, că le-ar oferi posibilitatea să extindă afacerea în piețe noi, să recruteze și să mențină talentele în organizație (84%).

De asemenea, managerii intervievați (90%) sunt de părere că angajații care lucrează în regim remote pot aduce economii semnficative pentru firmă și că utilizarea unor birouri flexibile ar scădea cu până la 10% cheltuielile anuale de management al spațiilor (81%) - administrare, echipare și decorare, costuri de mentenanță - și cheltuielie cu spațiul neutilizat (40%).

Mai mult decât atât, oamenii de afaceri din România au o disponibilitate scăzută (28%), față de media globală (41%), de a avea capitalul blocat în contracte pe termen lung legate de proprietăți și tehnologie. Peste 60% dintre respondenți chiar au recunoscut că iau în considerare renunțarea la spațiul actual în favoarea unei soluții de sediu flexibil, bazată pe abonament, pentru a redirecționa mai mult capital către inițiative de creștere a afacerii.

Dacă o firmă dorește să înceapă activitatea într-o locație nouă, principalele 3 avantaje pe care le oferă un spațiu de lucru flexibil sunt legate de evitarea costurilor de amenajare și de investire a capitalului (74%), viteza de set-up a spațiului (64%) și eliminarea perioadei de ‘business downtime’ aferent acestor activități (31%).

 

Ce tipuri de spații pune la dispoziție SPACES în România? Ce reprezintă SPACES la nivel global?

SPACES oferă zone pentru networking și colaborare, birouri pentru echipe, spații de co-working, birouri complet echipate pentru întâlniri, birouri individuale mobilate, dar și o zonă de relaxare și o cafenea.

Decorarea spațiilor de lucru, fie că sunt menite pentru a fi inchiriate pe o perioadă scurtă sau pentru câțiva ani, este realizată cu mobilier de designer, iar detaliile fac diferența.

În București, SPACES va deschide primele locații în clădirea Unirii View Tower (Bd. Corneliu Coposu 6-8), cu 3000 m2 la etajele 1 – 3, și în complexul Campus 6 (Bd. Iuliu Maniu 6), cu în 3100 m2 la etajele 1 și 2.

La nivel global, SPACES deține 155 locații în 33 de țări, dar ritmul de dezvoltare este în continua creștere.

 

Care este costul abonamentelor pentru soluțiile oferite de SPACES? Ce opțiuni există?

SPACES oferă opțiuni diferite în funcție de produsul ales, fie că este un membership în zona de co-working unde tarifele lunare pornesc de la 800 ron pentru o persoană; sau un private office, unde tarifele lunare pornesc de la 1500 ron pentru o persoană.

Serviciile oferite de SPACES sunt all inclusive, de la decorarea /amenajarea completă a spațiului, la echiparea tehnică, la zone de client service sau serviciicompletede suport administartiv și operațional. În același timp, clienții SPACES au la dispoziție spații dedicate pentru organizarea de seminarii, sau alte tipuri de evenimente. Tot in house există o zonă de catering și cafenea cu barista, care poate fi accesată zilnic, sau ca suport pentru evenimente.

Practic, o companie care alege SPACES beneficiază de toate utilitățile și facilitățile aferente unui spațiu de lucru de primă clasă, fară să fie necesare investiții prealabile din partea clientului.

Mai mult, odată devenit membru SPACES , faci parte dintr-o comunitate globală, dinamică, iar spațiile de lucru oferite sunt versatile, flexibile, atmosfera creată este relaxantă și confortabilă.

 

Care este viitorul spațiilor de lucru flexibile în România?

Crește cererea pentru ‘la cerere’ și este firesc în contextul revoluției spațiilor de muncă. Timp de generații oamenii s-au obișnuit cu programul de lucru fix, de 8 ore petrecute în același birou. Însă, un număr din ce în ce mai mare de companii, adoptă un model diferit de muncă ce aduce beneficii atât de partea angajatorilor cât și a angajaților și reprezintă un motiv pentru care companiile își revizuiesc portofoliul imobiliar.

Am intrat în era forței de muncă mobile și flexible, iar acest fenomen reprezintă o schimbare majoră nu doar pentru România, dar și la nivel global.

Foarte curând conceptul de muncă flexibilă va deveni normalitate.

Totodată, pentru companiile care țintesc dezvoltarea pe piețe internaționale, soluțiile oferite de SPACES sunt un must-have. Același studiu IWG citat anterior releva faptul că 63% dintre companiile antreprenoriale din România sunt interesate să crească în următorii 3-5 ani veniturile din contracte internaționale.