Din cele mai mari zece investiţii imobiliare care ar trebui încheiate până în august 2016, doar două proiecte vor fi livrate pe piaţă în acest an şi numai unul este construit în provincie, restul fiind amplasate în Bucureşti sau în localităţile învecinate. Patru din cele zece proiecte identificate de Capital se află într-un stadiu incipient de construcţie. Interesant este faptul că bazele a şapte din cele zece proiecte au fost puse în ultimii ani de criză, iar restul sunt gândite în anii de vârf ai pieţei şi ajustate la noua realitate. Toate, însă, fac parte dintr-o nouă generaţie de clădiri livrate la începutul acestui nou ciclu imobiliar.

 

Lista întocmită de Capital este dominată de şase proiecte de birouri, care costă împreună 346 mil. euro. Cele zece clădiri care intră în componenţa acestora vor avea o suprafaţă de circa 188.000 mp şi vor găzdui circa 19.000 de angajaţi. Pe segmentul centrelor comerciale, din cele şase malluri a căror inaugurare este aşteptată în 2016, doar două figurează pe lista celor mai mari şantiere din ţară care vor fi definitivate până în vară. Acestea presupun o investiţie totală de 258 mil. euro şi vor creşte stocul de retail modern cu peste 125.000 mp. Chiar dacă sectorul industrial a dominat piaţa tranzacţiilor imobiliare din prima jumătate a anului, consultanţii spun că vânzările de parcuri logistice se apropie de final şi că urmează o nouă etapă de dezvoltări. Deocamdată, se lucrează doar la două proiecte mari care vor livra, într-o primă etapă, patru hale logistice.

 

Chiar dacă NEPI continuă să-şi extindă proiectul de birouri The Office din Cluj-Napoca, iar Iulian Dascălu pe cel din Iaşi şi pregăteşte unul nou în Timişoara, oraşele de rangul unu nu sunt o prioritate pentru majoritatea dezvoltatorilor. Marile centre de afaceri continuă să fie construite în Bucureşti, în „City“-ul românesc definit de Blvd.-ul Barbu Văcărescu, Şoseaua Pipera şi Blvd.-ul Dimitrie Pompeiu. Numai în această zonă sunt în diferite stadii de construcţie şapte proiecte de birouri, care vor fi finalizate integral sau într-o primă etapă pe parcursul anului viitor.

 

Compania Globalworth, a omului de afaceri grec Ioannis Papalekas, controlează majoritatea clădirilor din acest perimetru. Investitorul are deschise aici două dintre cele mai mari şantiere din ţară. În câteva luni, dezvoltatorul va preda chiriaşilor turnul de birouri Bucharest One, din care Vodafone va ocupa peste 30%, iar până în vara anului viitor intenţionează să finalizeze şi primele două turnuri din Globalworth Campus, din care o clădire va fi ocupată de Telekom. Pe lista şanierelor mari din acestă zonă se regăseşte şi prima clădire de birouri din cadrul Metroffice, proiectul Immofinanz care vizează extinderea şi modernizarea parcului Iride.

 

După ce a predat chiriaşilor primele trei clădiri de birouri care flanchează mallul AFI din Cotroceni, AFI Europe lucrează în ritm alert şi la ultimele două imobile din cadrul AFI Park, care ar trebui predate până la finalul anului. Succesul acestui complex de afaceri motivează şi alţi investitori să demareze proiecte demult anunţate în zona de Centru-Vest a Bucureştiului, de o parte şi de alta a Pasajului Basarab.

 

Totuşi, cel mai fierbinte punct de pe harta birourilor, în ceea ce priveşte nivelul ridicat al chiriilor, rămâne Piaţa Victoriei. Aici, NEPI a cumpărat vila Oromolu, realizată în perioada interbelică de un fost guvernator BNR, şi un teren adiacent de 4.500 mp. Dezvoltatorul a început lucrările de construcţie la o clădire de mici dimensiuni şi pregăteşte reabilitarea monumentului istoric de lângă Guvernul României. Nu departe de acest obiectiv, în zona Piaţa Romană, se lucrează la trei proiecte de birouri noi. Cel mai valoros este complexul The Landmark.

 

Omul de afaceri Dan Cojocaru, unul dintre acţionarii firmei de arhitectură Proiect Bucureşti, s-a asociat cu Michael Hadjipavlou pentru construcţia acestui complex cu trei clădiri. Antreprenorii şi-au propus să ridice toate imobilele în acelaşi timp, pentru a le pune pe piaţă la începutul anului viitor. (sursa: capital.ro)