În timp ce în 2014 birourile au înregistrat cele mai multe investiții (44% din total), în acest an retail-ul a preluat conducerea, cu 41% din volumul total de investiții. Mai mult de două treimi din tranzacțiile de retail au fost de Grad A, localizate premium, fie într-o capitală, fie într-un mare oraș regional. Investitorii sunt atrași de acest tip de produs, deoarece performanța proprietății este verificată, atât în ceea ce privește traficul, cât și vânzările chiriașilor, astfel stabilitatea veniturilor fiind aproape garantată.

 

Cea mai bună performanță în regiunea ECE a fost înregistrată de Cehia, cu o creștere anuală de 130%, un mare număr de proprietăți premium fiind tranzacționate în acest an, ca de exemplu complexul Palladium și portofoliul rezidențial al RPG Byty. Doar aceste două tranzacții au cumulat aproape un sfert din volumul de investiții CRE din 2015.

 

Polonia își păstrează atractivitatea, cu un profil divers de tranzacții încheiate și un număr mare de tranzacții estimate a se încheia în T4, dar volumul total este mai mic, comparat cu anul precedent (-15%).

 

Pe fondul mediul politic instabil, Rusia a înregistrat o scădere a volumului de investiții CRE cu 13%. Totuși, produsele office de top sunt percepute ca sigure, cu toate că și acest sector a înregistrat mici diferențe față de anii trecuți.

 

În Ungaria, volumul de investiții CRE a crescut cu 11% anual, puțin sub așteptări, cu toate acestea, aflându-se deasupra mediei de creștere din ECE, de 6%. Investitorii locali sunt încă jucători activi pe piață, ponderea lor totală fiind echivalentă cu cea de anul precedent, 35%. Cum majoritatea proprietăților prime au fost tranzacționate în anii trecuți, investitorii s-au orientat către proiecte secundare cu mare potențial de valoare adăugată – a comentat Gábor Borbély, Head of Research la CBRE Ungaria.

 

Piețele mai mici, precum România și Slovacia, experimentează o încetinire a tranzacțiilor de investiții, cu scăderi de două cifre în comparație cu 2014. Pentru ambele țări, tranzacțiile în așteptare ar putea schimba rezultatul până la sfârșitul anului.

 

În toate țările principale din ECE, prețurile produselor prime continuă să crească, deoarece interesul investitorilor pentru acest tip de proprietăți este în creștere. Acestea sunt de obicei ocupate de chiriași de clasa A, oferind stabilitate pe termen lung și profit investițional. (sursa: CBRE)