„În urma unei licitaţii am închiriat aproape 3.000 de metri pătraţi în Sema Parc pe o perioadă de cinci ani, iar de la 1 oc­tombrie secţiile şase şi patru (comercial, contencios administrativ şi fiscal) trebuie să se mute din Bulevardul Unirii 37, unde sunt acum, în cadrul Tribunalului Bucureşti în noul spaţiu, unde se vor judeca litigiile comerciale“, a spus pentru ZF Laura Andrei, preşedinta Tribunalului Bucureşti.

 

Acest tribunal comercial, cum va fi cunoscut în mediul de afaceri, va pleca cu 60 de judecători şi aproape 100 de persoane auxiliare.

 

Noul spaţiu va avea opt săli de judecată şi zece săli de consiliu. La 31 mai pe rolul Tribunalului Bucureşti era un sold de 30.000 procese comerciale (din 188.000, câte avea Tribunalul Bucureşti) care vor pleca din toamnă în Sema Parc.

 

Spaţiul va fi amenajat special pentru ce avem nevoie, iar la parter va fi şi un punct de lucru al Oficiului Comerţului, a menţionat Laura Andrei.

 

„Mediul de afaceri şi avocaţii specializaţi pe comercial ne-au cerut de mult un spaţiu adecvat pentru cazurile comerciale, unde pentru părţile implicate timpul şi banii con­tează cel mai mult, a menţionat ea. Sper că acum putem să punem la dispoziţie acest lucru şi vrem să avem judecători din ce în ce mai bine pregătiţi şi specializaţi în aceste litigii co­mer­ciale, astfel ca, în timp, să existe şi pro­ce­duri juridice unitare“, a adăugat Laura Andrei.

 

De asemenea, se va introduce comuni­carea electronică cu părţile implicate pentru a scurta durata proceselor din ce în ce mai mult.

 

Nu­mă­rul de ju­de­cători alo­caţi Tribu­na­lului Comercial va creşte mai ales că va intra în vi­goare legea fali­mentului personal, care ar putea să aducă pe rol câteva mii de cazuri.

 

Proiectul unui tribunal comercial specializat a fost susţinut de fostul ministru al jus­tiţiei Ro­bert Ca­zan­ciuc, care vine dintr-o ge­neraţie de absolvenţi de drept (anul 1995) unde mai mulţi ab­sol­venţi au ajuns la vârful ma­rilor case de avo­ca­tu­ră. Cel mai bun exem­plu este Gabriel Zbârcea de la Ţuca & Zbârcea, numărul 1 de pe piaţă.

 

Laura Andrei nu a dorit să precizeze ce chirie va plăti tribunalul, pentru că „am clauze de confidenţialitate“. Oricum, este o chirie foarte bună la preţul pieţei, iar pachetul in­clude toate amenajările necesare, inclusiv partea de securitate pentru acest tribunal, a precizat ea.

 

La preţurile actuale de pe piaţă, cu chirii de bază cuprinse între 12 şi 16 euro metrul pătrat, prin discounturi se poate ajunge şi la o chirie de 10 euro/mp. În acest caz, contractul de închiriere pe pe cinci ani poate ajunge la 1,8 - 2 mil. euro.  (Sursa: zf.ro)