In schimb, zonele alese de chiriasi au fost doar premium, ultracentrale sau din centru-nord, acolo unde chiriile de prezentare se situeaza intre 10-13 euro/mp.

 

„Chiriasii au cautat vile bine si corect renovate,  cu retea IT si alte facilitati de spatii de birouri,  in zone care asigura un plus de imagine, precum Romana, Cismigiu, Domenii si Aviatorilor. Chiriile de prezentare pentru astfel de proprietati se situeaza intre 10 si 13 euro/mp”, declara Alexandru Petrescu, managing partner Esop Consulting l CORFAC International.

 

Printre chiriasii care si-au gasit sediu de birouri intr-o vila inchiriata prin intermediul Esop in primul trimestru se numara institutia financiara Verida, NTS Leader si agentia de publicitate Joint Media Advertising.

 

In primul trimestru din 2015, la mare pret au fost vilele inconjurate de verdeata, chiar daca zonele au fost unele unde terenul este foarte scump si de regula curtile sunt o raritate. Astfel, un chirias din domeniul paza si protectie a ales o vila ultracentala, in zona Polona, care se bucura de o gradina cocheta si de un gratar functional, iar un chirias din domeniu IT o vila imbracata in iedera si  trandafiri din zona Stirbei Voda.

 

In 2014, la nivelul Capitalei s-au inchiriat 13 vile cu destinatie de birouri, cu 12 mai putine decat in 2013, potrivit statisticilor inregistrate la Forumul celor mai importante agentii imobiliare.

 

Principalul motiv al acestei scaderi, atat ca numar, cat si ca suprafata totala inchiriata, a fost din cauza numarului mare de cladiri de birouri de calitate livrate in 2014, care atras si din clientii traditionali pe segmentul de vile –case de avocatura, agentii de publicitate si servicii financiare sau personale.

 

In 2015 piata vilelor de inchiriat se revigoreaza. In primele trei luni din 2015 la nivelul agentiei Esop, unul din cei mai importanti jucatori pe acest segment de piata si care detine cea mai mare baza de date cu vile de inchiriat si de vanzare, numarul tranzactiilor cu vile a crescut de trei ori fata de aceeasi perioada a anului trecut.

 

In Ultracentral – care cuprinde zonele Romana, Unirii, Cismigiu si in Centru-Nord – Kiseleff, Domenii, Soseaua Nordului, 1 Mai, Floreasca, Baneasa se afla vile disponibile la inchiriere care totalizeaza 76.573 mp, mai mult de jumatate din stocul total.

 

Cele mai multe se afla in zona de centru-nord, in apropierea ambasadelor, marilor sedii de multinationale, a Guvernului si a celor mai scumpe cartiere rezidentiale.

 

Si in continuare oficialii Esop estimeaza ca aceste zone vor ramane vedete pe aceasta piata, profilul chiriasilor care prefera vile ca sedii de birouri fiind potrivit pentru tipul de proprietati existente aici.

 

Acest lucru este stiut si de investitori, care prefera sa cumpere si sa valorifice vile din Centru-Nord si Ultracentral, chiar daca oferta la inchiriere este mai mare decat in alte zone si preturile sunt si cu 50-70% mai ridicate.

 

Esop este unul dintre principalii consultanti imobiliari ce lucreaza de 12 ani in piata birourilor, fiind lider pe segmentul inchirierilor de birouri catre companii medii. (Sursa: dailybusiness.ro)