”Pentru anul viitor ne asteptam la livrari de 210.000 mp de spatii pentru birouri doar in Bucuresti: 120.000 mp in zona centru-vest, 40.000 mp in zona Dimitrie Pompeiu, 49.000 mp in zona Floreasca – Barbu Vacarescu”, afirma Ilinca Paun, managing director la Colliers International.

Mai mult, aproximativ 200.000 mp de spatii de birouri vor fi livrati in tara in urmatoarele 12-18 luni la Brasov, Iasi, Cluj-Napoca si Timisoara.

”Exista potential pentru 500.000 mp de spatii de birouri noi doar in zona Aurel Vlaicu din Bucuresti. Fara lucrari de infrastructura din partea autoritatilor nu vor putea insa sa fie livrati”, puncteaza Ilinca Paun.

La randul sau, George Didoiu, associate director in cadrul departamentului de birouri Colliers International, sustine ca o tendinta observata pe segmentul office este faptul ca firmele au inceput, intern, sa acorde mai multa atentie angajatilor, iar extern cladirile de birouri beneficiaza de servicii conexe.

”Am observat o sofisticare a chiriasilor, ei dau tonul si vin cu solicitari de la companiile-mama. Certificarea verde este acum un must. De asemenea, dezvoltam la Colliers o solutie prin care facem spatiile de lucru mai primitoare – se numeste work-place solutions, prin care pe langa solutii de amenajare a spatiului oferim si solutii care sa imbunatateasca lucrul intre angajatii diferitelor departamente. Lucram deja pe zona aceasta cu 3-4 clienti din zona financiara, din asigurari, IT”, afirma Didoiu.

Dupa anul 2008 piata de investitii in real-estate a experimentat o ”cadere”, afirma Robert Miklo, associate director al departamentului de investitii al Colliers International. Anul viitor insa se anunta unul ”foarte bun”, piata putand atinge volumul tranzactionat in real estate comercial din 2008, respectiv 1,5 mld. euro.

”Sigur vom vedea noi jucatori in piata. Vom vedea tranzactii pe office, pe retail. In Romania este nevoie de cateva nume mari care sa investeasca aici pentru a declansa punerea Romaniei pe radar si sa nu mai fie aceasta problema de lichiditate. Romania are in acest moment o problema de lichiditate, nu sunt foarte multe tranzactii. Insa din moment ce vom avea produse pe partea de office la vanzare vom avea tranzactii”, puncteaza Robert Miklo. (Sursa: wall-street.ro)