Buletinul Global RICS - Proprietăţi Comeciale in România pe Trimestrul I - 2014 confirmă ca piata chiriilor si gradul de ocupare se consolideaza, dupa o perioada de scadere a interesului  pe parcursul ultimilor trei ani.

 

De asemenea, în cel mai recent Buletin RICS se arata, că increderea investitorilor in piata imobiliara locala, deși practic stabila pe perioada trimestrului precedent, continuă o tendință de imbunatatire, atingând cel mai ridicat nivel comparativ cu începutul anului 2011. Cu toate acestea, se anticipeaza ca pe termen scurt, valorile activelor generatoare de venituri vor ramane stabile.

 

Datorită în parte a activităţii puternice de pre-inchiriere in sectorul de birouri, indicele increderii chiriasilor este la cel mai înalt nivel (+9%) înregistrat comparativ cu aceeasi perioada a  anului 2011, in timp ce cererea de spatii rămâne evident pozitivă și simtitor mai mare decât creșterea așteptată în totalul spațiului de birouri disponibil în viitorul apropiat.

 

Decalajul dintre cele doua a crescut in ultimul trimestru, ceea ce a rezultat intr-o crestere brusca a asteptarilor asupra evolutiei chiriilor in trimestrul urmator, aceasta tendinta pozitiva inregistrandu-se pentru prima data in ultimii patru ani.

 

"Impactul rezultatelor bune inregistrate de sectorul agricol și cel industrial, a ajutat economia românească să înregistreze o creștere de 3,5% a PIB-ului pentru întregul an 2013, acest lucru reflectandu-se în mod clar în sentimentul pozitiv al pieței imobiliare pe Trimestrul I al anului 2014", conform comentariilor lui Ovidiu Prunea MRICS, membru al Board-ului RICS România.

 

Pe de altă parte, pentru piața investițiilor imobiliare – investitiile in active generatoare de venituri-, situatia este mai temperata. Sondajul confirmă faptul că cererea de investiții a continuat să crească (la +29%), deși aceasta este o rată de crestere mult mai modestă decât în cele două trimestre precedente (60% si, respectiv, 40%). În plus, așteptările privind creșterea valorilor activelor în urmatoarele trei luni este mult atenuată. In ciuda nivelului minim positiv tendinta generala releva una dintre perspectivele cele mai optimiste din ultimii trei ani. In ceea ce priveste indicele asteptarilor de creștere a valorilor activelor investitionale pentru urmatoarele 12 luni, acesta prezintă o imbunatatire  neta semnificativa de aproape 40%.

 

Deși în Trimestrul I - 2014, cererea de achizitionare a proprietatilor neperformante, asa numite “distress”,  rămâne strâns echilibrată cu oferta, se anticipează că în viitorul apropiat, mai multe instituții financiare vor scoate pe piata portofolii mari de active neperformante, crescând astfel subtantial oferta.

 

"Dorinta instituțiilor financiare de a-si recupera capitalul investit, dificultatile in finanțarea de noi achiziții, incertitudinile politice pe termen scurt ivite în acest an electoral, sunt cele mai probabile motive datorita carora așteptările de creștere a valorilor investitiilor in acest domeniu pe termen scurt sunt reduse", comentează Nicoleta Radu MRICS, membră a Board-ului RICS România.

 

Sondajul indică faptul că atat cererea din partea investitorilor, precum si oferta pe piața activelor investitionale sunt in crestere in Trimestrul I din 2014. “Romania prezinta un mix foarte interesant de factori macroeconomici si specifici pietei imobiliare, ce se coaguleaza intr-un scenariu deosebit de atractiv pentru activitatea de investitii in domeniul imobiliar. Investirea intr-un produs de prim rang in Romania astazi prezinta bariere de intrare pe piata mult reduse si fluxuri financiare viitoare consistente si mult mai usor de protejat in comparatie cu pietele mature europene.. Lipsa lichiditatii din piata in mod special pentru volumele mari de investitii si activitatea de finantare extrem de selectiva a bancilor au limitat considerabil livrarile de noi spatii pentru toate tipurile de active imobiliare. Criza financiara a generat de asemenea procese masive de restructurare carora foarte putine active le-au supravietuit, iar In tot acest timp cererea specifica din piata a crescut gradual si s-a consolidat an dupa an“ a comentat Radu Boitan, FRICS, Presedinte al Board-ului RICS Romania .

 

Oricum dificultatile inca subzista, rata de creștere a cererii si ofertei in piata activelor investitionale imobiliare ramanand substantial redusa fata de ultimele 6 luni.

 

Se anticipeaza insa ca valorile acestor active se vor stabiliza în viitorul apropiat. Împreună, toate aceste lucruri pot fi văzute ca prezentand inca un deficit de încredere pe termen scurt pentru pieţele de investiţii.

"Dar, perspectivele pe urmatoarele 12 luni, sunt mult mai pozitive. Creşterea economică pentru 2014 este de asteptat să depăşească rezultatele deja foarte bune din 2013, si ca urmare sa revina încrederea în piața imobiliara, iar investitiile sa reactioneze corespunzător. Mai mult decât atât, se poate anticipa reîntoarcerea investitorilor internaţionali în România în cautarea unor rentabilitati superioare , cresterea lichiditaii in piata avand drept urmare logica compresia randamentelor imobiliare in piata pe termen scurt si mediu aspect ce nu mai este realizabil în alte părţi din CEE ", remarcă David Howard MRICS, Membru al Board-ului RICS România.

 

 

 

RICS’ Global Commercial Property Survey is a quarterly guide to the trends in the commercial property investment and occupier markets.

The Global Commercial Property Survey is available from the RICS web site www.rics.org/economics

 

 

About RICS

 

RICS is the world’s leading qualification when it comes to professional standards in land, property and construction.

 

In a world where more and more people, governments, banks and commercial organisations demand greater certainty of professional standards and ethics, attaining RICS status is the recognised mark of property professionalism.

 

Over 100 000 property professionals working in the major established and emerging economies of the world have already recognised the importance of securing RICS status by becoming members.

RICS is an independent professional body originally established in the UK by Royal Charter. Since 1868, RICS has been committed to setting and upholding the highest standards of excellence and integrity – providing impartial, authoritative advice on key issues affecting businesses and society. RICS is a regulator of both its individual members and firms enabling it to maintain the highest standards and providing the basis for unparalleled client confidence in the sector.