Impactul pandemiei COVID-19 asupra lichidităţii pieţei imobiliare comerciale a fost mai pronunţat în 2021 decât în 2020, în contextul în care anul trecut s-au concretizat o serie de tranzacţii de anvergură, pentru care negocierile începuseră înainte de izbucnirea pandemiei.

Andrei Văcaru, Head of Capital Markets JLL România, a declarat: "Cu toate că există mai multe negocieri care probabil se vor închide în trimestru patru, este greu de crezut că vom mai putea ajunge până la finalul anului la nivelul de aproximativ 900 milioane euro, înregistrat în 2020. Această situaţie este generată în mare măsură de lipsa ofertei - mulţi proprietari nu sunt interesaţi să vândă în condiţiile actuale din piaţă".

Bucureştiul a rămas şi în primele 9 luni din 2021 în topul destinaţiilor preferate de investitori, cumulând 70% din volumul total tranzacţionat, respectiv circa 400 milioane de euro. Ca şi anul trecut, birourile au atras cea mai mare parte din investiţile realizate, respectiv aproximativ 350 milioane de euro sau aproape 60% din volumul total.

Cea mai mare tranzacţie cu spaţii de birouri înregistrată în primele 3 trimestre ale anului a fost vânzarea ansamblului de birouri Hermes Business Campus din zona Dimitrie Pompeiu a Capitalei, cu o suprafaţă totală de circa 75.000 mp, achiziţionat de Adventum Group din Ungaria de la Atenor.

Totuşi, tranzacţia cea mai reprezentativă în acest segment de piaţă de până acum în 2021, atât prin prisma procesului competitiv de vânzare, cât şi prin preţul obţinut, rămâne vânzarea clădirilor de birouri Campus 6.2 şi 6.3 din zona Centru-Vest a Bucureştiului, în care JLL a reprezentat vânzătorul, Skanska. Cladirile, cu o suprafaţă închiriabilă de circa 38.000 mp, au fost achiziţionate pentru 97 milioane de euro de S IMMO. 

Pe al doilea loc în preferinţele investitorilor s-au regăsit spaţiile industriale şi logistice, atrăgând în primele 9 luni investiţii de peste 170 milioane de euro, respectiv 30% din volumul total tranzacţionat. Interesul pentru acest segment de piaţă este foarte ridicat acum, dar nivelul de concentrare record la care s-a ajuns (cei mai mari doi proprietari controlează peste 50% din piaţă) începe să descurajeze potenţiali noi investitori.


Preţurile sunt în uşoară creştere, atât pentru spaţiile logistice, unde yield-urile prime s-au comprimat în trimestrul al treilea de la 8% la 7,75%, cât şi pentru birouri, unde yield-urile prime au scăzut în aceeaşi perioadă de la 7% la 6,9%. Această tendinţă este generată de evoluţia din regiune şi de capitalul considerabil disponibil pentru produse de calitate.