Începând cu extinderea din 2004, Europa Centrală și de Est a fost regiunea cu cea mai rapidă creștere în Uniunea Europeană, cu o rată de creștere de 4,2% în primul semestru al anului 2007, dublă față de media UE.

În același timp, Europa Centrală și de Est se află în mijlocul unei tranziții foarte importante: de la creșterea economică bazată pe competitivitatea salarială la creșterea economică bazata pe expertiza.

Acest proces de modernizare poate fi văzut în cererea de competențe. Numărul de locuri de muncă care necesită expertiză la nivel înalt crește cel mai rapid în Europa Centrală și de Est, în timp ce cererea de locuri de muncă care necesită numai capacități elementare stagnează.
CEE se transformă treptat de la a fi un furnizor de lucrători la o regiune care atrage personal străin. În cele din urmă, schimbările pieței forței de muncă, precum și tendințele demografice și sociale determină un interes sporit față de locurile de muncă moderne.

Schimbarea pe piața forței de muncă a dus la cererea de angajați cu înaltă calificare. În această perioadă de competiție acerbă pentru talente, calitatea spațiilor de birouri a devenit un avantaj competitiv puternic, care are un impact asupra pieței de birouri din regiune.

Cererea de spațiu modern de birouri este foarte puternică în Europa Centrală și de Est, cu o absorbție netă în orașele mari din ECE în semestrul I al anului 2018, care se ridică la aproximativ 700.000 de metri pătrați.

Cererea puternică generează o activitate de dezvoltare puternică. Acest lucru este confirmat de performanța ECE, unde 6 milioane de noi spații de birouri, care vor fi finalizate în următorii trei ani, vor fi adăugate în actualul stoc de birouri din regiune de 21,1 milioane de metri pătrați. Aceasta înseamnă o rată anuală de creștere de aproape 9%. (sursa: economica.net)