Conform datelor din piață, stocul de birouri se estimează a fi de 2,6 milioane mp, cu o rată de neocupare pentru perioada actuală de 13,5%. Anul acesta se estimează a se finaliza 300.000 mp de birouri în capitală, 58% dintre acestea fiind localizate în zona de Nord a Capitalei. Creșterea este semnificativă față de 2015, anul cu cea mai mică creștere de după criză, când au fost livrați în piață 72.500 mp.
 “Anul acesta am observat o schimbare în comportamentul clienților. Aceștia au devenit mai pretențioși în ceea ce privește calitatea spațiilor de birouri căutate, fiind interesați atât de tipul construcției cât și de modul de amenajare a spațiului interior. Ambianța locului de muncă contează foarte mult pentru că ea se reflectă în oferta companiei către angajat, prin unicitatea facilităților oferite. Biroul trebuie să atragă, să încurajeze, să favorizeze și să rețină talentul, prin încurajarea colaborării, atât de necesară creșterii productivității și inovației. În prezent, mulți angajați își schimbă locul de muncă în funcție de cultură și renumele companiei gândind locul de muncă drept de a doua casă și familie”, observă d-na Anca Barbăroșie, managing partener al companiei Romtor Real Estate, cea care conduce departamentul Birouri și pe cel de Evaluări și Studii de Piață.
Anul viitor se anunță a fi unul dinamic pentru piața de profil, fiind anunțate nouă proiecte cu o suprafață de 179.000 mp, iar pentru 2018 sunt așteptați alți 433.000 mp de birouri în 19 proiecte, din care 41% se vor concentra în zona de vest. Se estimează că până la sfârșitul anului 2018 vor fi livrați în piaţă 900.000 mp de birouri.
“În urma analizei dinamicii pieței de birouri din București se observă că trendul pentru următorii doi ani este unul promițător. Zonele de office s-au conturat bine, iar companiile străine care intră în țară se pot aștepta la o calitate ridicată a ofertei la prețuri competitive. Există clădiri emblematice care oferă unicitate, iar oferta este variată. Gradul de neocupare va crește mai ales pentru zona de nord, obligând proprietarii să regândească beneficiile oferite, astfel încât prețurile la chiriile nete vor mai scădea, la aceasta contribuind și noile clădiri care vor fi date în folosință. Față de anii 2009 – 2010 se construiește foarte puțin cu contracte de preînchiriere, ceea ce conduce la un risc mai crescut al proprietarilor”, crede d-na Barbăroșie.
În privința costurilor, cea mai scumpă zonă va rămâne Piața Victoriei – Piața Charles de Gaulle, unde tarifele de închiriere sunt cuprinse, în prezent, între 17 – 19 euro/mp și o rată de neocupare de 4%. Următoarea zonă este Barbu Văcărescu – Floreasca cu o chirie de 14 – 16 euro/mp și o rată de neocupare de 10%, iar la polul opus se află zone precum Pipera cu 7 – 10 euro/mp, respectiv Eroii Revoluției – Piața Sudului cu o chirie de 10 euro/mp. (Sursa: Romtor Real Estate)