În București, la finalul anului trecut, numărul de angajați care lucrează în clădirile de birouri de clasa A și B a fost de aproximativ 233.000. Comparativ cu anul 2015, numărul angajaților care lucrează în spații de birouri moderne din Capitală a crescut cu aproximativ 30.000. Acesta reprezintă cel mai ridicat nivel înregistrat în ultimii trei ani, relevă un studiu al DTZ Echinox.

Dintre cele mai importante locații de birouri din București, zonele Pipera Sud (Dimitrie Pompeiu), Barbu Văcărescu - Floreasca și zona de Vest ocupă în continuare primele trei poziții din punct de vedere al numărului de angajați din clădirile de birouri moderne. La sfârșitul anului 2016, în Pipera Sud numărul de angajați a depășit 45,000, în timp ce în Barbu Văcărescu – Floreasca numărul angajaților care lucrează în spații de birouri moderne se situează la peste 40,000. În zona de Vest, numărul angajaților a ajuns la aproximativ 33.000.

Comparativ cu anul precedent, aceste locații de birouri au înregistrat și cele mai mari creșteri ale numarului de angajați. Astfel, în zona Barbu Văcărescu – Floreasca  creșterea a fost de 32%, în zona de Vest numărul angajaților a crescut cu 23%, în timp ce în Pipera Sud (Dimitrie Pompeiu), la finalul anului 2016 lucrează cu aproximativ 20% mai multi angajați față de 2015.

Calculul numărului de angajați este realizat în funcție de destinația fiecărei zone de birouri și de rata de ocupare înregistrată pentru fiecare submarket la finalul 2016.

Centrul de Business al Bucureștiului, zona Centrală și cea de Centru Nord sunt zonele de birouri destinate operațiunilor principale ale companiilor (headquarter), acolo unde se înregistrează cea mai mare rată de metri pătrați per angajat. La polul opus, cea mai mică rată de metri pătrați per angajat se întâlnește în Pipera Sud, zonă dedicată în principal operațiunilor de back-office.

Bogdan Bogatu, Senior Broker Office Agency DTZ Echinox: „Ținând cont de livrările anunțate pentru anul acesta și de cererea existentă în piața de birouri, estimăm că până la finalul anului 2017, numărul angajaților din clădirile de birouri moderne din București va ajunge la aproximativ 260.000’’.

În 2017, zonele de birouri din București care vor înregistra cele mai semnificative creșteri ale numarului de angajați sunt zona de Vest, zona de Centru și Pipera Sud. (sursa: profit.ro)