"Pentru retailerii internationali care doresc sa se afirme in Europa, Londra conduce detasat. Marimea pietei din Londra, maturitatea, gradul ridicat de transparenta precum si familiaritatea cu brandurile constituie un magnet pentru retailerii internationali care sunt dispusi sa plateasca in plus pentru cele mai bune locatii. Alte orase europene importante la nivel mondial, mature, cu o putere de atractie comparabila, precum Paris, Milano, Roma si principalele orase specializate in retail din Germania au beneficiat in mod similar de apetitul retailerilor internationali pentru expansiune si au atras noi branduri in ciuda turbulentelor continue care afecteaza economia europeana ", potrivit lui James Brown, head of EMEA Retail Research & Consulting la JLL.

 

Londra si-a crescut, de asemenea, avantajul fata de Paris, fiind cea mai atractiva destinatie pentru retaileri de lux din Europa. Raportul arata ca exista un decalaj evident intre aceste doua locatii de retail recunoscute mondial si restul oraselor europene. Acest lucru demonstreaza importanta pe care o acorda retailerii de lux in a avea o prezenta in locatii iconice, precum si deficitul in ceea ce priveste oferta de spatii. In consecinta, spatiile comerciale din New Bond Street pot atinge cele mai ridicate chirii contractuale din Europa cu circa 12.300 euro/mp/an - o crestere uimitoare de 42% fata de nivelurile din 2012.

 

“Studiul Destination Europe 2015 plaseaza Bucurestiul pe locul 30 in topul celor mai atractive orase din punct de vedere al interesului retailerilor internationali care fac expansiune in afara tarii lor de origine.  Este considerat un oras cu potential mare de crestere si este inaintea unor orase din regiune ca Bratislava, Zagreb, Belgrad sau Ankara si la mica distanta in urma orasului Budapesta. Topul este condus de Londra, urmat de Paris si Moscova. Din punct de vedere al originii brandurilor care fac expansiune in Europa, SUA sunt pe primul loc (cu branduri ca Tommy Hilfiger, Timberland, Foot Locker, Claire’s, Starbucks), urmat de Italia (Benetton, Diesel, Max Mara, Geox, Calzedonia), Marea Britanie, Germania, Franta si Spania“, spune Carmen Ravon, head of  Retail Agency la JLL in Romania.

 

“Ca si acoperire geografica, Zara si H&M, sunt prezente in toate cele 57 tari analizate, inclusiv Romania. Topul 25 al celor mai extinse branduri in aceste tari este dominat de branduri considerate medii (cum sunt cele mentionate anterior dar si Mango, Desigual, Tommy Hilfiger, Benetton, Timberland)”, completeaza Ravon.

 

In ceea ce priveste brandurile de lux, Romania se afla pe un onorabil loc 25 din punct de vedere al interesului acestora de a opera  magazine  in Romania, este de parere Carmen Ravon.

 

“In topul acestor retaileri se afla branduri prezente dar si cele cu potential de a intra in viitor in Romania cu magazine mono-brand : Louis Vuitton, Max Mara, Emporio Armani, Gucci, Mont Blanc, Hermes, Burberry, Cartier, Longshamp, Chanel, Prada. In concluzie, tinand cont de previziunile incurajatoare legate de cresterea vanzarilor pe termen mediu in CEE, incluzand aici si Romania , penetrarea brandurilor internationale s-a accentuat in ultimii doi ani, fie ca acestea au intrat direct sau prin franciza.  Suntem in discutii si cu alte branduri, mass-market, de lux sau pe partea de food care se uita la locatii posibile pentru expansiunea lor din 2015-2016” , a precizat Carmen Ravon.

 

"Oportunitatile de extindere si intrare pe pietele europene nu sunt limitate la pietele mature, globale. De exemplu, Moscova este in crestere si ajunge din urma celelalte piete, si poate atinge paritatea cu Parisul pe termen mediu in ceea ce priveste prezenta retailerilor internationali”, spune James Dolphin, international director, EMEA Retail Agency la JLL. (Sursa: dailybusiness.ro)