Cu acest nivel de livrări, stocul total de proprietăți comerciale moderne a ajuns aproape de pragul de 12 milioane de metri pătrați, cu o distribuție aproape egală a celor trei segmente - birouri, retail și logistică.

În perioada de dezvoltare a pieței imobiliare locale, care a început în urmă cu aproximativ 25 de ani, pragul de 1 milion de metri pătrați în ceea ce privește livrările a fost depășit în 2008 și 2016. Prin urmare, anul 2019 a fost unul dintre cei mai dinamici ani în ceea ce privește activitatea de dezvoltare imobiliara comerciala.
Perspectivele pentru 2020 sunt așteptate să fie la fel de solide ca și în 2019, având în vedere planurile anunțate de dezvoltatorii imobiliari activi pe piața locală. Față de 2019, sectoarele de birouri și industriale vor înregistra o ușoară scădere a livrărilor, în timp ce dezvoltatorii de centre comerciale ar putea finaliza noi proiecte și extinderi de unități existente, cu o suprafață cumulativă de aproximativ 235.000 de metri pătrați, o creștere până la aproape 50% față de 2019.

În 2019, Bucureștiul a continuat să domine piața imobiliară locală, cu o cotă de piață de peste 52% din spațiile nou livrate, următoarele piețe fiind Timișoara (11%), Sibiu (8%) și Cluj-Napoca (7%). Mai mult, cu un stoc total de spații de birouri, logistică și retail de aproximativ 6 milioane de metri pătrați, Bucureștiul are o cotă de piață de 50% din stocul modern de piață imobiliară din România, cu un nivel mai ridicat în sectorul de birouri (80%).

Cele mai reprezentative proiecte finalizate în 2019 sunt Promenada Mall Sibiu, DN 1 Value Center și extinderea Iulius Mall Timișoara, pe segmentul de retail, Renault Bucharest Connected, Business Garden și Expo Business Park, pe segmentul de birouri, iar in sectorul logistic si industrial proiectele dezvoltate de WDP, CTP sau Element Development pentru companii precum Pirelli, Arctic, LPP sau Faurecia.

„Piața imobiliară își continuă evoluția sănătoasă, reacționând în consecință la evenimentele generate de economia locală și globală. După trei ani în care dezvoltatorii au fost activi în sectoarele de birouri și logistică, 2020 va fi un nou an de referință pentru piața de retail, prin noi proiecte relevante care urmează să fie livrate, precum extinderea proiectului Colosseum din București cu o zonă reprezentativă a moda și divertisment sau inaugurarea AFI Palace Brașov, Dâmbovița Mall din Târgoviște și Shopping City Târgu Mureș. Piața locală este încă atractivă pentru oportunitățile de investiții pe toate segmentele, cu unele dintre cele mai mari companii internaționale printre chiriașii prezenți în România”, arata Oana Iliescu, director general, Cushman & Wakefield Echinox. (Sursa: Cushman & Wakefield Echinox)