Oferta Immofinanz vine în contextul în care grupul O1 Group, controlat de oligarhul rus Boris Mints, care deţine 26% din CA Immo, a anunţat recent că vrea să cumpere 15% din acţiunile Immofinanz, pentru care oferă peste 400 de milioane de euro. Ofertă a fost considerată "total nesatisfăcătoare" de către conducerea Immofinanz. De asemenea, Immofinanz intenţiona să intre în acţionariatul CA Immo prin preluarea participaţiei Unicredit, care însă a acceptat oferta grupului rus.

 

"Conducerea Immofinanz a decis astăzi (luni, n.r.) să facă o ofertă publică pentru preluarea unei participaţii minoritare de până la 29% din acţiunile CA Immobilien Anlagen, respectiv aproximativ 28,7 milioane de titluri. Preţul oferit este de 18,5 euro pe acţiune. Aceasta nu numai că reflectă preţul plătit (anul trecut, n.r.) de O1 Group Limited pentru 26% din CA Immo (prin preluarea acţiunilor deţinute de UniCredit Bank Austria AG şi printr-o ofertă publică), dar este de asemenea cu aproximativ 6% sau 1 euro mai mare decât preţul la care au fost tranzacţionate acţiunile vineri Bursa de la Viena", se arată într-un anunţ al Immofinanz.

 

Immofinanz, unul dintre cei mai importanţi investitori de pe piaţa locală, deţine în România 82 de proprietăţi (15 investiţii finalizate, 12 în curs de dezvoltare şi 55 de proiecte în curs de analiză), cu o valoare de 957,5 milioane de euro, în scădere de la 991,1 milioane de euro anul anterior (658,4 milioane de euro - investiţiile finalizate, 41,3 milioane de euro - proiecte în curs de dezvoltare şi 257,3 milioane - proiecte în curs de analiză).

 

CA Immo deţine în Bucureşti un portofoliu de birouri de peste 100.000 de metri pătraţi, iar Immofinanz este cel mai mare proprietar de birouri, clădirile deţinute cumulând peste 200.000 de metri pătraţi. În aceste condiţii, cele două companii au 15% din stocul de birouri din Bucureşti, estimat la 2,16 milioane de metri pătraţi.

 

"Ne-am exprimat interesul pentru acest competitor mai mic decât noi pe parcurcursul anului trecut, când UniCredit şi-a vândut participaţia la CA Immo. CA Immo se potriveşte bine cu Immofinanz în ceea ce priveşte principalele pieţe şi clasele de active, iar experienţa noastră în Europa Centrală şi de Est ne permite să sprijinim managementul în realizarea planurilor care vizează extinderea în aceste pieţe", a declarat directorul executiv al Immofinanz, Eduard Zehetner.

 

Immofinanz are fonduri lichide totalizând 627,2 milioane de euro, care ar putea să crească ca urmare a vânzării de active, se menţionează în comunicat. (Sursa: zf.ro)