„Vom începe construcţia speculativă a 40.000 mp de spaţii logistice în proiectul Log IQ Bucharest din Mogoşoaia. Până la final, parcul va cuprinde circa 140.000 mp“, a declarat Sorin Vişoianu, country manager office & logistics România şi Bulgaria al Immofinanz Group. Construcţia speculativă presupune începerea lucrărilor fără a avea asigurate contracte de închiriere pentru viitoarea clădire.

 

Austriecii deţin în Mogoşoaia un teren de 28 de hectare cu acces la Şoseaua de Centură a Bucureştiului. Lotul are o deschidere de circa 170 de metri la strada Buiacului. Infrastructura există deja şi include platforme de beton, o linie de cale ferată, drumuri interioare şi utilităţi (apă, canalizare, gaz, electricitate, linii telefonice).

 

Întrebat dacă va continua construcţia proiectului doar după închirierea celor 40.000 mp programaţi iniţial, Vişoianu a răspuns scurt că „nu neapărat“.

„În curând vom veni cu noutăţi şi despre alte proiecte logistice pe care le pregătim în ţară. Stocul nostru va fi semnificativ îmbunătăţit în perioada următoare“, a menţionat Vişoianu.

 

Compania mai deţine circa 20 hectare de teren în nordul oraşului Braşov destinat unui proiect logistic cu o suprafaţă totală de 62.000 mp. Lotul este conectat la apă şi electricitate, iar gazul şi canalizarea sunt la limita proprietăţii. Austriecii mai au un teren de 17 hectare în Şura Mică Industrial Park de lângă Sibiu. Lotul este folosit acum ca teren agricol, însă permite dezvoltarea unui proiect logistic cu o suprafaţă de peste 94.000 mp.

 

În Timişoara, compania deţine un proiect logistic împărţit în două etape de dezvoltare. Pe un teren de 43.000 mp a fost construită în 2008 o hală cu o suprafaţă închiriabilă de 20.000 mp care ocupă 18.500 mp din lot, iar un alt teren de 70.000 mp este disponibil pentru dezvoltări viitoare. Posibilitatea de extindere la Timişoara este de 39.200 mp.

 

În Ploieşti, Immofinanz deţine un teren de 33 hectare pe care a fost dezvoltată din 2008 o clădire logistică cu o suprafaţă închiriabilă de 15.000 mp. Potenţialul de extindere al proiectului este de peste 47.000 mp.

 

În Pantelimon, cu acces la Şoseaua de Centură, compania mai deţine proiectul Nord Est Logistic Park cu o suprafaţă închiriabilă de 17.500 mp, construit tot în 2008. Clădirea este localizată pe un teren de 11 hectare unde se mai pot construi încă 25.000 mp.

 

Cele trei proprietăţi logistice funcţionale pe care Immofinanz le are în România sunt evaluate la 22,6 mil. euro şi au o suprafaţă închiriabilă totală de 52.341 mp. Rata de ocupare a acestora este de 95,3%.

 

România este a treia cea mai importantă piaţă pentru Immofinanz, după Austria şi Rusia. Valoarea proprietăţilor pe care grupul le deţine la nivel local se ridică la 957 mil. euro, cu o pondere de 14% în portofoliul global al fondului. (sursa: capital.ro)