Astfel, firma Străulești Property Development, prin care Dinu Patriciu intenționa să dezvolte împreună cu Immorent un proiect de 300 de milioane de euro, este deținută acum de două vehicule e investiții aparținând grupului Erste Immorent Group România, IR CEE Project Development Holding și Subholding Immorent, ambele din Austria.

 

IR CEE Project Development a preluat în luna august participațiile deținute de Șerban Patriciu și de firma Astra Investiții Imobiliare, administrată de Patriciu și deținută de compania Dinu Patriciu Global Properties, în total 50% din capital.

 

Contactați de Profit.ro, reprezentanții Erste Immorent nu au dorit să comenteze informațiile.

 

Patriciu și Immorent au creat în 2008 un parteneriat pentru realizarea proiectului Smart City. Proiectul urma să fie dezvoltat pe un teren de 4,5 hectare,  în apropierea lacului Băneasa, iar  suprafața întregului proiect era estimate la 150.000 metri pătrați construiți.

 

Ansamblul era proiectat să cuprindă clădiri de birouri de clasa A (50.000 metri pătrați), spații comerciale și locuințe (100.000 metri pătrați). Planurile Smart City includeau și noul sediu al Rompetrol  - o clădire turn cu înălțimea de 110,7 metri, deși la acea vreme compania nu mai era deținută de Dinu Patriciu.

 

Terenul din Străulești a fost subiectul unor litigii care au fost finalizate în favoarea investitorilor.

 

Omul de afaceri Dinu Patriciu, decedat anul trecut, a cumpărat la sfârșitul anului 2008, fondul de investiții Fabian care avea în portofoliu șase clădiri de birouri din București cu o suprafață cumulată de peste 70.000 mp și jumătate din ansamblul rezidențial New Town Residence din zona Dristor.

 

Prin alte două achiziții, două fonduri de investiții listate pe bursa de la Londra - Deutsche Land și Rutley - care nu aveau proprietăți în România, ci pe piețe precum Germania, Polonia sau Suedia, Patriciu a ajuns la un portofoliu imobiliar de 1,3 miliarde de euro în România și în străinătate, finanțat în mare proporție cu bani de la bănci.

 

Afacerea imobiliară care a fost reunită sub numele Dinu Patriciu Global Properties.

 

Portofoliul imobiliar din București este administrat acum de firma Adval Asset Management, fondată de oameni care s-au ocupat și anterior de portofoliul deținut de Patriciu.

 

Compania administrează active în valoare de 126 milioane de euro, cu o suprafață totală de aproape 100.000 mp, respectiv clădirile de birouri Romana Offices, Cascade Offices, Banu Antonache, Băneasa Center, Cubic Center, Adevărul Office & Print Center, Evo Center One, New Town Residence, Berthlot Villa, un parc logistic în Pantelimon și un teren de 11.000 metri pătrați în Poiana Brașov. (sursa: profit.ro)