În cadrul anchetei de conjunctură din luna iunie 2016, managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru următoarele trei luni o creştere moderată a volumului producţiei (sold conjunctural +13%). Pentru activitatea de fabricare a băuturilor şi pentru activitatea de fabricare a altor produse din minerale nemetalice se va înregistra tendinţă de creştere accentuată (solduri conjuncturale +52%, respectiv +46%), în timp ce pentru fabricarea tutunului tendinţa va fi de scădere (sold conjunctural -36%).

 

Pentru preţurile produselor industriale se prognozează o relativă stabilitate în următoarele trei luni (sold conjunctural +2%), la fel şi în cazul numărului de salariaţi, unde se estimează o relativă stabilitate, soldul conjunctural fiind de +5% pe total industrie prelucrătoare.

 

Potrivit estimărilor din luna iunie 2016, în activitatea de construcţii se va înregistra în următoarele trei luni o creştere a volumului producţiei (sold conjunctural +26%). Managerii estimează o creştere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural +10%), iar în ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii se preconizează o relativă stabilitate a acestora (sold conjunctural +5%).

 

În sectorul comerţ cu amănuntul, managerii au estimat pentru următoarele trei luni o tendinţă de creştere moderată a activităţii economice (sold conjunctural +10%). Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va înregistra creştere moderată (sold conjunctural +7%). De asemenea, angajatorii prognozează pentru următoarele trei luni o scădere moderată moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural -13%).

 

Pentru următoarea perioadă, managerii societăţilor comerciale estimează o creştere moderată a preţurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural +8%).

 

Conform estimărilor din luna iunie 2016, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaşte creştere moderată în următoarele trei luni (sold conjunctural +12%). În sectorul de servicii se estimează o creştere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural +8%). De asemenea, potrivit opiniei managerilor, preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea o tendinţă de relativă stabilitate (sold conjunctural +1%).

 

'Soldul conjunctural indică percepţia managerilor întreprinderilor asupra dinamicii unui fenomen care nu trebuie confundată cu ritmul creşterii sau scăderii valorii unui indicator statistic', subliniază INS. (sursa: Agerpres)