In primele trei luni ale anului, in Bucuresti au fost incheiate contracte pentru 63.218 metri patrati de spatii de birouri, in usoara crestere fata de 62.562 metri patrati in acelasi interval din 2014. In provincie, suprafata tranzactionata aproape s-a dublat, de la 10.957 metri patrati la 21.782 metri patrati.

 

Impartirea pe tipuri de tranzactii arata o pondere superioara a contractelor de renegociere si relocare - circa 47.200 metri patrati, respectiv 55% din total, in detrimentul extinderilor si cererii noi, care au cumulat 37.779 metri patrati.

 

"Patru din primele zece cele mai mari tranzactii realizate in 2015 in Romania au fost semnate pentru spatii de birouri din orase in afara Capitalei. Si la nivelul companiei ESOP exista o cerere in crestere de acest gen, brokerii nostri realizand una din primele cinci tranzactii ca marime din 2015, cu o suprafata de 3.800 metri patrati, intr-o cladire de clasa A din Timisoara si mai avem in diverse faze de negociere alte cinci tranzactii in afara Capitalei", a declarat Alexandru Petrescu, managing partner Esop Consulting l CORFAC International.

 

Alta tendinta remarcata de consultantii Esop este si faptul ca aproape o treime din suprafata totala de birouri inchiriata in primul trimestru a fost de tip new demand, adica o cerere noua pe piata, fie ca o extindere de spatii ale unor mari companii, fie ca o noua cerere venita din partea unor firme care s-au infiintat in aceasta perioada, fenomen care indica ca exista o incredere in viitor la nivelul mediului de afaceri.

 

Printre cele mai importante tranzactii incheiata in perioada analizata se numara inchirierea de catre Oracle a 10.400 de metri patrati in cladirea SkyTower din zona Barbu Vacarescu din Bucuresti si a 6.500 de metri patrati in Green Court Bucharest de catre Carrefour. Celelalte tranzactii nu au depasit 2.000 de metri patrati fiecare. (sursa: wall-street.ro)