Potrivit unui raport intocmit de Banca Mondiala, in colaborare cu PwC, impozitele si contributiile obligatorii aplicate muncii platite de catre angajator si exprimate ca procent din profiturile acestuia se ridica la aproximativ 31,5% in Romania. Aceasta valoare ne pozitioneaza in esalonul superior la nivel european, cu mult peste nivelurile din state precum Danemarca (3,6%), UK (10,6%), Norvegia (15,9%), Olanda (18,2%), Germania (21,8%) sau Polonia (26%). Nivelul de impozitare al muncii reprezinta un dezavantaj competitiv al Romaniei ca economie emergenta in raport cu sistemele existente in majoritatea celorlalte state membre.

 

Asadar, CDR considera ca prin implementarea masurii de reducere a CAS-ului cu 5% la angajator, se vor putea observa schimbari cu impact pozitiv la nivelul intregii economii. De asemenea, aceasta masura va influenta cresterea gradului de ocupare a fortei de munca, ceea ce inseamna venituri suplimentare la bugetul de stat.

 

Cu alte cuvinte, CDR considera ca aceasta masura fiscala va aduce beneficii angajatorilor autohtoni fie ca este vorba de marile companii, fie de interprinderile mici si mijlocii. In cazul companiilor mici, veniturile din urma masurii fiscale va fi cel mai probabil directionat catre remunerarea suplimentara a personalului existent, angajarea de personal suplimentar in vederea dezvoltarii afacerii sau efectuarea de investitii in echipamente si tehnologie.

 

 

Nu trebuie neglijate nici dezechilibrele existente la nivelul bugetelor sociale. Astfel, CDR considera ca reducerea acestor dezechilibre poate fi obtinuta prin reglarea raportului dintre populatia activa si numarul angajatilor, raport care in Romania este nefavorabil si totodata descurajant pentru investitori.

 

Concluzionand, Coalitia considera ca introducerea unor astfel de masuri, cum este reducerea CAS, este benefica pentru dezvoltarea mediului de afaceri din Romania, atata timp cat nu este insotita de noi cresteri de impozite si taxe, ci de o imbunatatire a colectarii acestorasi reducerea evaziunii fiscale.

Coalitia este o initiativa privata, apolitica, construita ca un acord de colaborare prin participarea colectiva a membrilor sai.Coalitia nu este o entitate inregistrata juridic. Membrii Coalitiei contribuie voluntar cu resursele si expertiza necesara formularii unor opinii comune cu privire la politici publice cu impact asupra mediului de afaceri. Coordonarea Coalitiei este asigurata de un Consiliu Director format din presedintii si Vice-presedintii AmChamRomania, AOAR, FIC si RBL, prezidat prin rotatie, cu un mandat de sase luni, de un membru al conducerii uneia dintre organizatiile reprezentate in Consiliul Director. Domnul Steven van Groningen, vice-presedintele FIC este in prezent secretarul general al Coalitiei. (sursa: wall-street.ro)

 

 

 

Lafarge Romania investeste peste 40 mil. lei intr-o statie de co-procesare a deseurilor solide municipale in Medgidia

Lafarge Romania a inceput, o data cu 22 mai 2014, proiectul “Constructie statie de co-procesare deseuri solide municipale si utilizarea lor ca si combustibili alternativi in procesul de fabricatie, in vederea eficientizarii productiei de ciment (EcoCim)”, proiect co-finantat prin Fondul European de Dezvoltare Regionala in baza contractului de finantare nr. P0102401/5116/22.05.2014.

Valoarea totala a proiectului ce va fi implementat in fabrica de ciment Lafarge din Medgidia este de 40.876.474,61 lei, din care valoarea ajutorului nerambursabil reprezinta 15.712.423,78 lei (13.512.684,45 lei provenind din FEDR si 2.199.739,33 lei din bugetul national). Durata de realizare a investitiei este de 19 luni, timp in care se vor crea noi locuri de munca, proiectul contribuind la cresterea competitivitatii economice a Regiunii de Dezvoltare Sud-Est.

Lafarge Romania deruleaza acest proiect in cadrul “Polului National de Competitivitate in Promovarea Sistemelor Moderne de Fabricatie pentru Implementarea Principiilor Economiei Verzi - MEDGreen”, in parteneriat cu ECO GEST SA si APOLLO ECOTERM SRL, cu implicarea Primariei Municipiului Medgidia. Co-procesarea este o metoda de valorificare a deseurilor, recunoscuta la nivel european drept una dintre cele mai bune practici de eficientizare a utilizarii resurselor, prin acest proces avand loc simultan atat reciclarea, cat si folosirea energiei din deseuri.

”Noua investitie de la Medgidia consta in constructia unei instalatii care reduce clorul din gazele de ardere, permitand cresterea procentului de combustibil alternativ utilizat si care determina, astfel, scaderea emisiilor ca urmare a procesului de fabricare a cimentului. Nu este doar o investitie industriala, ci se creaza un pol de competitivitate in regiune care creste competitivitatea industriei romanesti. Odata cu eficientizarea productiei de ciment contribuim la Strategia Nationala de Management al deseurilor si la atingerea tintelor de reciclare asumate de Romania in cadrul strategiei 2020 in domeniul mediului", a declarat Costin Borc, CEO-ul Lafarge Romania.

Co-procesarea deseurilor contribuie la conservarea resurselor naturale neregenerabile prin reducerea consumului de combustibili fosili si ofera servicii ecologice pe termen lung de valorificare a deseurilor prin parteneriate cu operatori din domeniu, creand sinergii cu alte sectoare industriale si economice.

Lafarge nu este singura companie de pe plan local, cu activitate in zona productiei de materiale pentru constructii, care a implementat un astfel de sistem, atat Holcim, cat si Carpatcement avand in derulare proiecte similare.

 

In urma fuziunii dintre Lafarge si Holcim, principalul concurent pe plan local al celor doua companii ramane Carpatcement, parte a grupului german HeidelbergCement. (Sursa: wall-street.ro)