Pe piața de birouri, livrările de spații noi au totalizat anul trecut 62.425 metri pătrați, la jumătatea nivelului înregistrat în 2014, iar estimările pentru acest an vizează finalizarea a peste 360.000 metri pătrați, a doua cea mai mare valoare înregistrata vreodată în București (după 2009 atunci când au fost livrate proiecte totalizând 375.000 metri pătrați).

 

Cea mai mare suprafață de birouri noi va fi construită în Floreasca-Barbu Văcărescu și Dimitrie Pompeiu - peste jumătate de totalul programat pentru acest an.

 

Stocul total s-a situat, la finele anului trecut, la 2,3 milioane de metri pătrați, astfel că în acest an pe piață vor exista 2,65 milioane de metri pătrați. Ținând cont de forța de muncă disponibilă, comparativ cu celelalte capitale din Europa Centrală și de Est, Bucureștiul este încă sub-dezvoltat în ceea ce privește stocul de clădiri de birouri.

 

Astfel, în Varșovia sunt peste 4,5 milioane de metri pătrați, în timp ce în Praga și Budapesta stocul este în jurul a 3,2 – 3,3 milioane metri pătrați.

 

În condițiile unui volum de livrări redus și a unei cereri nete sustenabile în ultimii 2 -3 ani (contracte noi și extinderi ale suprafețelor contractate deja), rata de neocupare a coborât la 13,3% în 2015. Rata de neocupare rămâne diferită în funcție de zonă, cu procente intre 3,7% in Dimitrie Pompeiu și 33,7% în Pipera Nord (Voluntari).

 

Rata de neocupare din București se încadrează în media piețelor din regiune, astfel în Praga rata de neocupare este de aproximativ 14,5%, în timp ce în Budapesta și Varșovia se situează în jurul a 12%.

 

Cererea brută de spații de birouri (extinderi, renegocieri, relocări, contracte noi) a totalizat 248.800 metri pătrați, cu 15,4% sub nivelul din 2014. Circa 110.000 de metri pătrați din cererea brută a fost reprezentată de cerere nouă, adică extinderi și contracte noi, în scădere cu 9,3% față de 2014. Ținând cont că pentru fiecare angajat o companie alocă în medie 10 metri pătrați de birouri, contractele semnate în 2015 înseamnă aproximativ 10.000 de noi locuri de muncă.

 

Pe zone, chiriile variază, fiind cuprinse între 16-18,5 euro/mp/lună în Piața Victoriei, 15-16 euro/mp/lună în zona Floreasca –Barbu Văcărescu, 12-14 euro/mp/lună în Dimitrie Pompeiu, ajungând până la 9-10 euro/mp/lună în Pipera Nord, unde rata de neocupare este foarte ridicată.

Bucureștiul are un potențial al cererii nete (contracte noi și extinderi ale suprafețelor deja închiriate) mult mai ridicat decât în 2015, iar cererea va veni ca și până acum din partea companiilor de IT, BPO/SSC și servicii profesionale. Cererea brută de spații industriale, prin contracte de relocare, renegocieri și prelungiri, contracte noi și extinderi, va fi în acest an apropiată de cea înregistrată în 2014 și 2015, în principal din partea companiilor de logistică în București și a celor din domeniul auto în restul țării, nivelul mediu al chiriilor fiind menținut constant, la 3,5-4 euro/mp/lună.

 

Chiriile pe piața de birouri se situează la 18,5 euro/metri pătrați/lună în clădirile prime, printre cele mai mici din Europa Centrală și de Est. Spre comparație, în Varșovia (Polonia), cea mai scumpă piață din regiune, chiria este de aproximativ 23,5 euro/mp/lună, în Budapesta (Ungaria) maximul este de 21 euro/mp/lună, iar în Praga (Cehia), de 19,5 euro/mp/lună.

 

Anul trecut, livrările de spații industriale noi au totalizat circa 160.000 metri pătrați, cu 67,5% peste nivelul din 2014, iar pentru acest an dezvoltatorii au programate spre finalizare proiecte cumulând 240.000 metri pătrați, majoritatea build to suit (la cererea chiriașilor), cu peste 40% mai mult decât în 2015, relevă datele JLL, firmă specializată în servicii profesionale și de management al investițiilor imobiliare.

 

Stocul total de spații moderne a ajuns, la finele anului trecut, la 2,1 milioane de metri pătrați (din care peste 1 milion de metri pătrați în București). Stocul a crescut cu 8% comparativ cu 2014, iar la finele anului ar putea ajunge, conform estimărilor, la 2,35 milioane metri pătrați dacă toate proiectele anunțate vor fi livrate.

 

În afară de București, dezvoltatorii de spații logistice și industriale au construit proiecte în Timișoara, Ploiești, Cluj, Pitești, Sibiu, Arad și Oradea.

Cererea a totalizat circa 310.000 metri pătrați, comparabil cu nivelul din 2014, din care contracte noi și extinderi ale contractelor existente 265.000 metri pătrați (+27%).

 

Cererea nouă a fost cu 60% mai mare decât oferta nouă, astfel că rata de neocupare s-a redus la sub 5% în București și la 10% în afara Capitalei.

 

"Pentru acest an, având în vedere interesul companiilor pentru România, estimăm că cererea brută (contracte de relocare, renegocieri și prelungiri de contracte, contracte noi și extinderi) va fi apropiată de cea înregistrată în 2014 și 2015. Cererea vine în principal de la companiile de logistică în București și de cele din domeniul auto în restul țării", avansează experții în domeniu.

 

Nivelul mediu al chiriilor se menține constant, la 3,5-4 euro/mp/lună, existând diferențe în funcție de dezvoltator, suprafața închiriată, locație etc. (sursa: profit.ro)