Cererea de spații de birouri din România a totalizat în primul trimestru aproximativ 140.000 de metri pătrați,  din care o treime reprezintă spații închiriate în afara Bucureștiului, în orașe precum Iași, Timișoara, Cluj-Napoca și Brașov.

 

"Piața de birouri continuă să performeze foarte bine și în acest an. Cererea nouă (pre-închirieri și contracte noi) a cumulat peste 70.000 de metri pătrați, respectiv jumătate din piață. Acest lucru demonstrează că România rămâne atractivă pentru investitori. Mai mult, valul de închirieri din afara Capitalei creează un mediu investițional atractiv și competitiv, iar apariția pe piața locală a unor nume mari din diferite domenii ar putea atrage în viitor și alți jucători internaționali", a declarat Claudia Cetățoiu, senior consultant Tenant Representation JLL Romania.

 

Structura pe orașe arată că, în București, cererea a fost de aproape 100.000 de metri pătrați în primul trimestru, dublul suprafeței închiriate în perioada corespunzătoare a anului trecut. În Capitală, cea mai mare tranzacție a fost de 13.000 de metri pătrați, fiind însă o prelungire a unui contract existent.

 

Iașiul concurează în acest an cu Bucureștiul, înregistrând una dintre două cele mai mari tranzacții din perioada ianuarie-martie 2016, respectiv 13.000 de metri pătrați, contract în care JLL a reprezentat chiriașul.

 

În Iași au fost tranzacționați 17.200 de metri pătrați, în Timișoara, 16.300 metri pătrați, pe locurile următoare clasându-se Brașov și Cluj-Napoca.

 

În total, în marile orașe din țară, suprafața de birouri tranzacționată în primele trei luni a fost de circa 41.000 metri pătrați, comparativ cu 18.800 metri pătrați în intervalul corespunzător din 2015.

 

Companiile din domeniul BPO, IT&C și servicii profesionale continuă să fie motorul cererii și în acest an în România, cu peste 60% din suprafața tranzacționată în primul trimestru, în timp ce sectorul bancar și cel de servicii financiare au închiriat 10.000 metri pătrați, iar companiile de FMCG au semnat contracte pentru 3.000 metri pătrați. (sursa: profit.ro)